Μαγιορκίνης: «Σαφής ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας, ας την διατηρήσουμε»

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε παραθέτοντας  μερικά στατιστικά στοιχεία για την πανδημία: « Ο ημερησιος αριθμός των διαγνώσεων έπεσε κατά 16%. Από τις 47 ευρωπαικές χώρες οι 40 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.»

Όπως ανέφερε στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός νέων διαγνώσεων ανά ημέρα πέφτει,  συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα 34% λιγότερα κρούσματα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Για αυτό τον λόγο συνόψισε ότι είναι σαφής η ύφεση της πανδημίας στη χώρα μας, ας την διατηρήσουμε πηγαίνοντας να εμβολιαστούμε . Για να έχουμε τη μέγιστη προστασία για τον χειμώνα

Έπειτα τόνισε ότι τουλάχιστον 4,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έλαβαν μια δόση εμβολίου με ασφάλεια και χωρίς σοβαρές παρενέργειες και παγκοσμίως περισσότερες 2 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί.

Σχετικά με την βραζιλιάνικη μετάλλαξη έχει το χαρακτηριστικό ότι διαφεύγει από την ανοσιακή απόκριση κι αυτό μας ανησυχεί. Ωστόσο δεν φαίνεται να υπερισχύει της αγγλικής μετάλλαξης  για αυτό και δεν επικρατεί σε πολλά μέρη του κόσμου.

Τέλος, όσο άφορά στο ελάχιστο ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί  για να καταπολεμηθεί ο ιός υποστήριξε ότι : «Είναι λίγο πιο πολύπλοκο από το 60-70% που είχαμε πει στην αρχή. Μπορεί να πιάσουμε το 60% αλλά να μην έχουμε εμβολιάσει τους νέους . Για αυτό χρειαζόμαστε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός των παιδιών Το 60% είναι ένα ορόσημο που έχουμε θέσει, το ίδιο και οι υπόλοιπες χώρες. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών επιτύχουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι να δαμάσουμε τις μεταλλάξεις».

Πηγή: skai.gr