Κορωνοϊός-Μαγιορκίνης: Μείωση θετικότητας στο 50% -Κατά 90% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Οξφόρδης

Για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μίλησε ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση, όπου τόνισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα για να λήξει το lockdown.

Όπως είπε ο καθηγητής, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Στην Αττική είχαμε 252 διαγνώσεις και στη Θεσσαλονίκη 300 διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό.», τόνισε.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Γεγονός που θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας.

Ο επιδημιολόγος επεσήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα.

Για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέερε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%. Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).
 

Πηγή: skai.gr