Κύπρος: Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ανακοίνωση

Κύπρος: Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού στο Αεροδρόμιο Λάρνακας - Ανακοίνωση

Σε συναγερμό τέθηκαν τη Δευτέρα οι αρχές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, για ένα άτομο το οποίο φαίνεται να παρουσίασε συμπτωματολογία του νέου κορωνοϊού. Το ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού που έφτασε στην Κύπρο και αφορά γυναίκα, κινεζικής καταγωγής που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και είχε επισκεφθεί την Κίνα πριν από δύο εβδομάδες, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ. 

Στο αεροπλάνο, που έφθασε στην Κύπρο από την Μόσχα, επέβαιναν 85 άτομα  και έξι άτομα πλήρωμα. Με την προσγείωσή του αεροπλάνου οι επιβάτες κρατήθηκαν εντός του αεροπλάνου ώστε να συμπληρώσουν τα έντυπα με τα στοιχεία τους. Από τους 85 συνολικά επιβάτες, οι 20 θα εξεταστούν σύμφωνα με το sigmalive.

Πρόκειται για επιβάτες, που κάθονταν πίσω και μπροστά από τη γυναίκα που παρουσίασε συμπτώματα και το εξαμελές πλήρωμα, ώστε να διαπιστωθεί εάν φέρουν συμπτώματα.
Η γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα του ιού, ωστόσο εάν πρόκειται όντως για κορωνοϊό αυτό θα εξεταστεί με βάση τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται τονίζει από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η γυναίκα αυτή την ώρα βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε σήμερα το Υπουργείο Υγείας από αεροπορική εταιρεία ότι επιβάτης που ταξίδευε από Κίνα μέσω Μόσχας και παρουσίασε συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και η ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας 
 
»Επιπρόσθετα, το πλήρωμα του αεροσκάφους και οι επιβάτες που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί με την ασθενή και βάσει πρωτοκόλλου θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το περιστατικό, εξετάστηκαν προληπτικά από τους επαγγελματίες υγείας του αεροδρομίου και τους δόθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις για αυτό-παρακολούθηση. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας κατέγραψε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών του αεροσκάφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν για τις επόμενες 14 μέρες.
 
»Εν αναμονή του αποτελέσματος των εξετάσεων και στην περίπτωση που αυτό είναι θετικό, θα ενεργοποιηθούν τα πρωτόκολλα για μεταφορά των υψηλού κινδύνου επιβατών σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και ενημέρωση των υπόλοιπων επιβατών για κατ’ οίκον περιορισμό».