Κορωνοϊός: Τι άλλαξε στο νοσοκομείο Ξάνθης λόγω των αυξημένων κρουσμάτων

Τις παρεμβάσεις που έγιναν για να μπορέσει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης να αντιμετωπίσει τη μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού στην περιοχή, απαριθμεί η διοίκηση του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολόκληρο το Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα από τη πρώτη στιγμή και έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα.

Ειδικότερα αναφέρεται:

1. Δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε πλήρως ειδική κλινική Covid-19, με 9 αίθουσες αρνητικής πίεσης, 15 κλίνες (6 δίκλινα και 3 μονόκλινα δωμάτια), με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

2.  Έχει προετοιμαστεί και εξοπλίσει πρόσθετη πτέρυγα ΜΕΘ, με  5 νέα ειδικά κρεβάτια.

3. Έχουν δεσμευθεί οι χώροι 2 μεγάλων κλινικών, ώστε να προετοιμαστούν άμεσα ως νέες πτέρυγες Covid, δυναμικότητας 72 κλινών, με προοπτική αναβάθμισής τους σε κλίνες αυξημένης φροντίδας.

4.  Πέρα από τα υλικά που προμηθεύεται το νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας, γίνεται ιδιοκατασκευή μέσων ατομικής προστασίας (σκάφανδρα, ποδονάρια) με το τμήμα Ραφείου του Νοσοκομείου και με πρόσθετη εθελοντική συμμετοχή αλλά και εξωτερική συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία κατασκευής στολών και υλικών.

5. Σε συνεργασία με τον ΟΜΙΛΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ,  θα εγκατασταθεί μια νέα γραμμή παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας που θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του υγειονομικού συστήματος τη χώρας, δίνοντας τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής των συγκεκριμένων υλικών.  

6.  Εκπαιδεύεται σε καθημερινή βάση όλο το προσωπικό του νοσοκομείου αλλά και το προσωπικό των κέντρων υγείας του νομού στην χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, όπως επίσης και όλοι οι επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτής. Επίσης οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμμετέχουν σε ταχύρυθμα σεμινάρια για να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες στην αντιμετώπιση των περιστατικών covid-19 ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

7. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους Ψυχολόγους του νοσοκομείου, Εξειδικευμένη Δομή  Ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 και του υγειονομικού μας προσωπικού, συνεχίζοντας όμως παράλληλα και τη συνδρομή σε ασθενείς που υποστηριζόταν ψυχολογικά πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

8. Σε συνεργασία με τη Περιφέρεια ΑΜΘ, τους Δήμους της περιοχής αλλά και τους φορείς πολιτικής προστασίας γίνεται ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση και κυρίως κατευθύνονται δράσεις που άπτονται της δημιουργίας υγειονομικής ασπίδας των πολιτών.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ξάνθης ευχαριστεί τις επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για προσφορά σε μέσα και υλικά, για τις δωρεές αλλά και για τις χορηγίες σε  υλικοτεχνικό εξοπλισμό που μέχρι στιγμής αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Πηγή: skai.gr