Κορωνοϊός: Θεραπεία με πλάσμα ασθενών που ανέρρωσαν σε Βέλγιο - Ελλάδα

Κλινικές μελέτες με το πλάσμα αναρρώσαντων ασθενών από το νέο κορωνοϊό (Covid-19) διεξάγονται σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών Βέλγιο και Ελλάδα, με στόχο τη θεραπεία νοσούντων. 

Στο Βέλγιο η μεγάλης κλίμακας μελέτη με την ονομασία DAWN-plasma αποτελεί συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών και μη πανεπιστημιακών νοσοκομείων στη Βαλλωνία, τη Φλάνδρα και τις Βρυξέλλες, και συντονίζεται από το UZ Leuven.

"Ο στόχος της μελέτης μας είναι να εκτιμήσουμε σε ποιο βαθμό η χορήγηση αντισωμάτων από το πλάσμα των ασθενών που έχουν αναρρώσει σε πρώιμο στάδιο μειώνει την ανάγκη για αναπνευστική υποστήριξη  σε ασθενείς με κορωνοϊό", δήλωσε ο καθηγητής Geert Meyfroidt, εθνικός συντονιστής της μελέτης.

Η θεραπεία ασθενών με πλάσμα από άτομα που έχουν αναρρώσει από την ίδια λοίμωξη είναι μια μέθοδος που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχώς για πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες. Το πλάσμα των ασθενών που ανέρρωσαν περιέχει αντισώματα για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Ελλάδα

Εξάλλου, στη λήψη πλάσματος αίματος από 10 Έλληνες ασθενείς με αντισώματα κατά του κορωνοϊού, προχώρησαν επιστήμονες από πέντε νοσοκομεία της Αττικής και ένα της Πάτρας όπως έγινε γνωστό στις αρχές του μήνα.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ελέγχθηκαν 42 συνολικά αναρρώσαντες ασθενείς με CoViD-19. Σκοπός του είναι να μεταφέρουν αντισώματα σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται με σοβαρή λοίμωξη κορωνοϊού.

"Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από CoViD-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, αποτελεί πρώτη επιλογή στη θεραπευτική της λοίμωξης αυτής” αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την 1η Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Biotechnology.

Πηγή: skai.gr