Κορωνοϊός: Τα μέτρα που ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από το υπουργείο Υγείας

Να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξει κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και με επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας και εισηγείται τη λήψη 9  μέτρων που θα θωρακίσουν το  υγειονομικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι ο ΙΣΑ πρόκειται να διαθέσει κουτί με 50 μάσκες στους ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να προστατευθούν τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και οι ασθενείς. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί το αναγκαίο υγειονομικό υλικό (μάσκες, γάντια, υλικό αποστείρωσης κ.τ.λ.), σε  όλες τις Δομές υγείας τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας φροντίδας. Θα πρέπει να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία για να διασφαλιστούν συνθήκες ασφαλείας για το προσωπικό γιατί η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να τινάξει  στο αέρα το σύστημα υγείας και να οδηγήσει σε πολλές απώλειες  ανθρώπινων ζωών.»

Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Με βάση τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία που υποδηλώνουν δυστυχώς περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων η απόφαση που πήρατε ως Υπουργείο και Κυβέρνηση να κλείσουν τα σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με σύγχρονη κάλυψη της ανάγκης φύλαξης και επίβλεψης των μικρών μαθητών ήταν επιβεβλημένη και την επικροτούμε», αναφέρει στην επιστολή του ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι προκειμένου να προληφθεί ή να καθυστερήσει και εν τέλει να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική απειλή ζητά τα εξής:

1. Ανανέωση όλων των συμβάσεων των ιατρών που υπηρετούν στις Δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές (σας επισημαίνουμε την μη ανανέωση συμβάσεων, εν μέσω μάλιστα αυτής της κρίσης και ζητάμε να ανανεωθούν).

2. Επειδή το παραπάνω προσωπικό είναι μέρος του υπάρχοντος, ζητάμε και νέες προσλήψεις ιατρών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της κρίσης τώρα, και να μείνουν στο Σύστημα μετά, αφού είναι γνωστό το εύρος υποστελέχωσης του.

3. Να βελτιωθεί η ετοιμότητα των χώρων υποδοχής ασθενών (ΤΕΠ, Κ.Υ.,ΤΟΜΥ,ΠΕΔΥ) και να διασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζόμενων που απασχολούνται σε αυτές τις δομές.

4. Να περιορίσουμε την άνευ σοβαρού λόγου προσέλευση στις Δημόσιες (Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες) δομές υγείας. Και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει:

α) Να ακυρωθούν τα ραντεβού των τακτικών περιστατικών

β) Να μην χρειάζεται να προσέρχονται στις Δημόσιες δομές υγείας οι χρονίως πάσχοντες, προκειμένου να πάρουν την χρόνια (τρίμηνη) συνταγή τους, παρά μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

5. Αύξηση του αριθμού των Κέντρων Εργαστηριακής Διάγνωσης (λελογισμένη, ελεγχόμενη και πιστοποιημένη).

6. Αύξηση των γραμμών τηλεφώνου του ΕΟΔΥ, γιατί η επικοινωνία μαζί του είναι δύσκολη έως αδύνατη. Επίσης ξεχωριστή γραμμή για τους γιατρούς.

7. Πλήρης διακοπή της λειτουργίας όλων των Αθλητικών Κέντρων και Σωματείων. Και επειδή, και οι Υγειονομικοί έχουν μικρά παιδιά στα σχολεία που καλώς έκλεισαν,

8. Ζητάμε την αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή της απόφασης για τις άδειες ειδικού σκοπού, χωρίς την οποία δεν θα είχε αξία η σωστή απόφαση του κλεισίματος των σχολείων.

9. Τέλος σας καταγγέλλουμε και περιμένουμε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αισχροκέρδειας σε υγειονομικό υλικό πρόληψης (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά διαλύματα κ.λ.π.)