Κορωνοϊός: Συγκίνηση για τον θάνατο νοσηλεύτριας στη Βρετανία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Η 36χρονη νοσηλεύτρια Αρίμα Νασρίν, μητέρα τριών παιδιών, είναι το νεότερο πρόσωπο εκ των θυμάτων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο που συγκινεί τη χώρα.

Λίγες ώρες μετά από το μαζικό χειροκρότημα των πολιτών σε όλη τη χώρα το βράδυ της Πέμπτης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας και σε άλλες κρίσιμες θέσεις, η 36χρονη κατέληξε, λίγο μετά από τα μεσάνυχτα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Walsall Manor στην κεντροδυτική Αγγλία, εκεί όπου εργαζόταν τα τελευταία 16 χρόνια.

Η εκλιπούσα δεν είχε διαπιστωμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Εκδήλωσε συμπτώματα στις 13 Μαρτίου. Διαγνώστηκε θετική στον COVID-19 μία εβδομάδα αργότερα και η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία.

Ο θάνατός της σημειώθηκε λίγες ώρες μετά από την εξαγγελία του Υπουργού Άμυνας Ματ Χάνκοκ ότι έως το τέλος Απριλίου θα διενεργούνται 100.000 διαγνωστικοί έλεγχοι την ημέρα.

Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική διότι έχει καθυστερήσει τη διενέργεια τεστ σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Σε συνεντεύξεις του το πρωί της Παρασκευής ο κ. Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει «τεράστιο όγκο εργασίας» να κάνει για να πετύχει το στόχο των 100.000 τεστ την ημέρα.

Διευκρίνισε ότι για το στόχο αυτό δε βασίζεται στα λεγόμενα τεστ αντισωμάτων, που δείχνουν αν κάποιος έχει προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό και έχει αναπτύξει έστω πρόσκαιρη ανοσία. Αλλά, όπως είπε, τα 100.000 τεστ «πρέπει να συμβούν, έχω σχέδιο για να φτάσουμε εκεί, το έθεσα ως στόχο και είναι αυτό που χρειάζεται το έθνος».

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, αλλά και σχολιαστές ζητούν λεπτομέρειες για το πώς ο υπουργός σχεδιάζει να δεκαπλασιάσει εντός ενός μήνα τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ, ιδίως από τη στιγμή που ο ίδιος αποκάλυψε πως ακόμα κανένα από τα υπό εξέταση διαγνωστικά τεστ αντισωμάτων δεν έχει εγκριθεί στις εργαστηριακές δοκιμές.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Χάνκοκ και μέσω βιντεοσύνδεσης ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, αμφότεροι εκ των οποίων έχουν αναρρώσει μετά από την προσβολή τους από τον κορωνοϊό, θα εγκαινιάσουν λίγο πριν από το μεσημέρι το πρώτο μεγάλο προσωρινό νοσοκομείο με την ονομασία NHS Nightingale, στο χώρο του εκθεσιακού κέντρου ExCel στο ανατολικό Λονδίνο.

Με χωρητικότητα 4.000 κλινών, το νέο νοσοκομείο που δημιουργήθηκε εντός μίας εβδομάδας θα είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο εντατικής φροντίδας στον κόσμο.

Αντίστοιχα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει ή θα αρχίσουν να δημιουργούνται σε εκθεσιακούς χώρους στο Μπέρμιγχαμ, στο Μάντσεστερ, στη Γλασκώβη, στο Μπρίστολ και στο Χάρογκεϊτ.