Κορωνοϊός: Στους 908 οι νεκροί στη Κίνα - Πάνω από 40.000 τα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας καταμέτρησε 97 νέους θανάτους και 3.062 νέα κρούσματα της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9ης Φεβρουαρίου, κάτι που αυξάνει σε 908 τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων και σε 40.171 των συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Οι 91 από τους νέους θανάτους αναφέρθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, εκ των οποίων 73 στην Ουχάν.

Άλλοι δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Ανχούι και από ένας στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ, Τζιανγκσί, Χαϊνάν και Γκανσού, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Αναχώρησε για την Κίνα η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναχώρησε απόψε για το Πεκίνο, προκειμένου να ερευνήσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ από τη Γενεύη.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επισκέφθηκε το Πεκίνο στα τέλη Ιανουαρίου για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και υπουργούς της κυβέρνησης. Επέστρεψε με μια συμφωνία για να στείλει επιτόπου ο ΠΟΥ μια διεθνή αποστολή, όμως χρειάστηκαν σχεδόν δύο εβδομάδες μέχρι να δώσει η κινεζική κυβέρνηση το πράσινο φως για τη σύνθεση αυτής της ομάδας.

«Ήμουν μόλις τώρα στο αεροδρόμιο για να δω τα μέλη της προωθημένης ομάδας της διεθνούς αποστολής ειδικών για τον 2019nCoV στην Κίνα», έγραψε στο Twitter ο Γκεμπρεγεσούς.

Επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο Δρ. Μπρους Άιλγουορντ που σύμφωνα με τον Γκεμπρεγεσούς είναι «βετεράνος» καθώς έχει πείρα από προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις.

Δύο κρούσματα, στη Βρετανία και τη Γαλλία, συνδέονται με τους πέντε ασθενείς στις γαλλικές Άλπεις

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι δύο άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κοροναϊό, ο ένας στη Βρετανία και ο δεύτερος στην Ισπανία, συνδέονται με την ομάδα των πέντε Βρετανών που ασθένησαν σε ένα θέρετρο στις γαλλικές Άλπεις.

Οι πέντε Βρετανοί βρέθηκαν θετικοί στον ιό το Σάββατο στο ορεινό χωριό Λε Κονταμίν-Μονζουά, όπου διέμεναν όλοι μαζί σε ένα σαλέ. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζέν, είχαν έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που είχε επιστρέψει από τη Σιγκαπούρη.

«Μάθαμε ότι υπάρχουν δύο άλλα κρούσματα που συνδέονται με αυτήν την ομάδα, δύο ενήλικες. Ο ένας διαγνώστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο άλλος στη Μαγιόρκα. Συνδέονται με τη διαμονή τους στο διαμέρισμα στο Λε Κονταμίν-Μονζουά», εξήγησε ο Ζερόμ Σαλομόν, αξιωματούχος των τοπικών υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, άλλο ένα σχολείο, το τρίτο κοντά στο γαλλικό θέρετρο, θα παραμείνει κλειστό αυτήν την εβδομάδα ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ