Κορωνοϊός: Στους 11 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Δύο νέοι θάνατοι που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν την Τετάρτη στο αμερικανικό έδαφος, αυξάνοντας σε 11 τον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ, όπου οι κοινοβουλευτικοί δέχτηκαν να αποδεσμεύσουν πόρους ύψους 8 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Ένας ακόμη άνθρωπος κατέληξε από τη λοίμωξη του Covid-19 στην πολιτεία Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, όπου έως πρότινος καταγράφονταν όλα τα θύματα, κυρίως ηλικιωμένοι ή άνθρωποι με επισφαλή υγεία.

Σήμερα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός ήταν θανατηφόρος επίσης για έναν ασθενή στην κομητεία Πλέισερ, κοντά στο Σακραμέντο, το πρώτο θύμα που καταγράφηκε εκτός της πολιτείας Ουάσινγκτον από τότε που πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία στο αμερικανικό έδαφος.

Η Καλιφόρνια "εργάζεται με τις ομοσπονδιακές αρχές για να ιχνηλατήσουν ανθρώπους που μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό, προκειμένου να τους περιθάλψουν και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία", γράφει ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ σε ανακοίνωση, χωρίς άλλη διευκρίνιση για το θύμα ή για το πώς είχε εκτεθεί στη νόσο.

Σήμερα, έξι νέα κρούσματα του Covid-19 καταγράφηκαν στην πόλη του Λος 'Αντζελες (δέκα εκατομμυρίων κατοίκων), ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται στη Νέα Υόρκη (20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων) μετά την επαφή τους με έναν ασθενή.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε ότι μια "δικομματική συμφωνία και συμφωνία των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου" επιτεύχθηκε μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών αιρετών για επιπλέον χρηματοδότηση 8,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η διάταξη αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αύριο, Πέμπτη, από τη Γερουσία.

Οι υγειονομικές αρχές του Λος Άντζελες επέμειναν στο γεγονός ότι τα έξι νέα κρούσματα που καταγράφηκαν είχαν εκτεθεί στον Covid-19 μέσω στενής επαφής με ασθενείς που είχαν ήδη προσβληθεί και ότι δεν πρόκειται για μια μόλυνση άγνωστης προέλευσης.

Τρεις από τους ασθενείς του ιού είναι ταξιδιώτες που πήγαν μαζί στη βόρεια Ιταλία, μια από τις μεγαλύτερες εστίες του κοροναϊού στην Ευρώπη, δήλωσε η δρ Μπάρμπαρα Φέρερ, διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στην κομητεία του Λος 'Αντζελες.

Άλλα δύο κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα αφορούν ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με ένα μέλος της οικογένειάς τους το οποίο είχε μολυνθεί από τον ιό, και το τελευταίο κρούσμα είναι ένας ασθενής, ο οποίος λόγω του επαγγέλματος του ήρθε σε επαφή με ταξιδιώτες, πρόσθεσε η δρ Φέρερ.

Μόνο ένας από τους έξι αρρώστους νοσηλεύτηκε, οι άλλοι τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση στα σπίτια τους.

Στη Νέα Υόρκη, οι νέοι ασθενείς είναι μέλη της οικογένειας και ένας γείτονας ενός ασθενούς που ήδη βρέθηκε θετικός στον covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ