Kορωνοϊός: Σοκάρουν οι περιγραφές των Ελλήνων που ζουν στην Κίνα

Σε απευθείας σύνδεση με Κίνα,  Έλληνες που ζουν σε πόλη της χώρας περιγράφουν πως βιώνουν το ζήτημα του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. 

Ο Δημήτρης Πασπαλάς γυμναστής σε ομάδα μπάσκετ, ζει στην πόλη Τσινγκτάο της Κίνας, περίπου 9 μήνες και όπως εξηγεί έχει σταματήσει το πρωτάθλημα από τις 2 Φλεβάρη λόγω κορωνοϊού. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το πρωτάθλημα βρίσκεται στο αέρα αυτή την στιγμή, περιμένουν ανακοίνωση, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, από πλήρη διακοπή μέχρι και αναβολή»

«Ήμασταν σε καραντίνα για 3-4 μέρες μέχρι να περάσουμε κάποιες εξετάσεις τόσο οι παίκτες όσο και το προπονητικό προσωπικό. Δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα, ξεκινήσαμε προπονήσεις σε γυμναστήριο που έχει γίνει πλήρης αποστείρωση και το χρησιμοποιούμε μόνο εμείες αλλά έχουμε περιορισμούς σε χώρους εστίασης ενώ προσθέτει πως υπάρχουν οδηγίες τι πρέπει να αποφέυγουμε κλπ ενώ συμπληρώνει πως «υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα» 

Η Στρατούλα Λιαράκου, φοιτήτρια που ζει επίσης στην πολη Τσινγκτάο επισημαίνει πως «μέχρι και πριν 3 βδομάδες τα πράγματα κυλούσαν κανονικά. Από τις πρώτες μέρες ξεκίνησαν να εφαρμόζονται μέτρα για την ασφάλεια μας και για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Φτάνοντας στο σήμερα έχει γίνει υποχρεωτικό να φοράμε μάσκες παντού, πολλές επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ, οι δρόμοι είναι άδειοι , υπάρχει ένας φόβος. Ενώ προσθέτει πως μας ελέγχουν παντού από τις τράπεζες, το σουπερμαρκετ μέχρι και στο ίδιο μας το πανεπιστήμιο, για να μπεις στην κεντρική πόρτα σε ελέγχουν όπως και πριν πας στο δωμάτιο σου. Λειτουργεί το πανεπιστήμιο αυτή την στιγμή αλλά όσοι φοιτητές έχουμε παραμείνει μας έχουν σαν κλειδωμένους, μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου στο κάμπους, μας έχουν απαγορεύσει να βγούμε έξω από την περασμένη Δευτέρα, μόνο με γραπτή άδεια μπορούμε να βγαίνουμε. Μάλιστα μαθήματα που ξεκινάνε την άλλη βδομάδα θα ξεκινήσουν αρχικά διαδικτυακά.  Παράλληλα, τονίζει πως «απαγορεύεται οποιοσδήποτε να μπει αν δεν είναι φοιτητής ή δεν έχει κάποια αρμοδιότητα στο χώρο»

Και οι δύο Έλληνες αναφέρουν πως «μας μετράνε με το θερμόμετρο πάνω από 4 φορές την ημέρα» 

Η κ. Στρατούλα Λιαράκου αναφορικά με το αν θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα σημειώνει πως «νιώθω ασφαλής εδώ τώρα με τα μέτρα αυτά και θεωρώ ότι είναι πιο επικίνδυνο να ταξιδέψω προς Ελλάδα και να χρησιμοποιήσω το αεροπλάνο από το να παραμείνω στην πόλη μου μέχρι περάσει όλο αυτό».

Πηγή: skai.gr