Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανάρρωση από τη λοίμωξη – Τι λέει ο ΠΟΥ

Ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί σε πολλούς ασθενείς λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να επιμείνει επί αρκετές εβδομάδες έως ότου υποχωρήσει πλήρως, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr Mike Ryan. Μιλώντας τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους είπε ότι η ανάρρωση από την μέτρια νόσο μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες. Ωστόσο οι ασθενείς που εκδηλώνουν σοβαρή νόσο μπορεί να χρειασθούν μήνες έως την πλήρη ανάρρωση.

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί από τους σχεδόν 114.300 ασθενείς που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, έχει αναρρώσει μόνο το 55% (ή σχεδόν 63.000 άνθρωποι). Στην Κίνα, λ.χ., όπου ο αριθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει μειωθεί στο ελάχιστο, εξακολουθούν να νοσηλεύονται σχεδόν 15.000 άνθρωποι.

Πως ορίζεται η ανάρρωση

Όπως εξήγησε ο Dr Ryan, η ανάρρωση συνήθως ΔΕΝ ορίζεται μόνο με βάση την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Ο ασθενής πρέπει επίσης να έχει δύο συνεχόμενες αρνητικές εξετάσεις για εξεύρεση του κορωνοϊού. Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν με διαφορά τουλάχιστον μίας ημέρας η μία από την άλλη. Ωστόσο σε μερικές χώρες η ανάρρωση ορίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Έως σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τους ασθενείς, τους οποίους έχει αρρωστήσει ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αναρρώνουν με την κατάλληλη θεραπεία που στοχεύει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων τους. Όσον αφορά τους ασθενείς με σοβαρή νόσο, και αυτοί μπορεί να τα καταφέρουν με την κατάλληλη υποστηρικτική φροντίδα, πρόσθεσε ο Dr Ryan.

Δυστυχώς, όμως, μερικοί ασθενείς δεν καταφέρνουν να κρατηθούν στη ζωή. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, ο κορωνοϊός Covid-19 έχει κοστίσει έως σήμερα τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους. Τους περισσότερους θανάτους (ανέρχονται σε 3.120) έχει η Κίνα. Ακολουθεί η Ιταλία με 463 και έπεται το Ιράν με 237.

Πηγή: iatropedia