Κορωνοϊός- Παπαευαγγέλου: Οι περισσότερες μολύνσεις από ενδοοικογενειακή μετάδοση

Οι περισσότερες μολύνσεις κορωνοιού προέρχονται από την ενδοοικογενειακή μετάδοση, ξεκαθάρισε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

"Μέρες ακούμε λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες" είπε συγκεκριμένα η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως αν ο ιός "τρυπώσει" μέσα στο σπίτι το πιο πιθανό είναι να κολλήσουν όλοι αλλά και ότι παρατηρούνται μολύνσεις οι οποίες προέκυψαν και από συναντήσεις ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Είχαμε αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, συνέχισε η ειδικός επισημαίνοντας πως ο κυλιόμενος μέσος επταημέρου για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 3.000 κρούσματα ημερησίως.

Η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση αλλά σε αυξημένο επιδημιολογικό επίπεδο σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο, Θεσσαλία, Πελλοπόνησο και Στερεά Ελλάδα.

Εντούτοις σημαντική αύξηση βλέπουμε εντούτοις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κρήτη, νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος η αυξητική τάση παρουσιάζει ήπια πτώση σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό.

"Η ματιά μας λοιπόν είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα όπου εξακολουθεί να παρατηρείται καθολική αύξηση των κρουσμάτων" είπε.

Παράλληλα ανέφερε πως αύξηση κρουσμάτων βλέπουμε και σε αρκετές νησιωτικές περιοχές όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Κως, η Κάρπαθος, η Λέσβος.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή την φάση αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των τεστ που γίνονται καθημερινά, αντιπαρέβαλλε η κα Παπαευαγγέλου.

Ο μέσος όρος των τεστ που έγιναν ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε τις 50.000 ενώ την Δευτέρα που μας πέρασε φτάσαμε σε επίπεδα ρεκόρ με 75.000 τεστ.

Από τα μέσα Μαρτίου ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα έμεινε σταθερός και ίσως στην συνέχεια να παρουσιάσει και μια μικρή ύφεση από το 6,3-6,4 στο 6,1.

Την επόμενη εβδομάδα, δεδομένου του πόσα self test θα αρχίσουν να γίνονται θα δούμε πολλά νέα κρούσματα, προειδοποίησε η Λοιμωξιολόγος.

Πηγή: skai.gr