Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Οδηγός ψυχοκοινωνικής στήριξης για τους εθελοντές από το ΕΚΠΑ

«Το μεγαλύτερο διακύβευμα σε μια κρίση είναι η κοινωνική συνοχή. Εσείς, που με αυταπάρνηση αποφασίσατε να εμπλακείτε ενεργά ως εθελοντής, στηρίζοντας το διπλανό που δοκιμάζεται, μην το βάλετε κάτω. Μην παραιτείστε. Κάτω από το βάρος της ευθύνης που συνειδητά σηκώνετε, δείτε μακριά. Και τότε θα δώσετε εσείς τα εύσημα στον εαυτό σας. Και όλοι εμείς σε εσάς». 

Με αυτήν την προτροπή καταλήγει ο οδηγός ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που απευθύνεται προς τους εθελοντές της αντιμετώπισης του Covid-19, που εξέδωσε η Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών/Αιγινήτειο Νοσοκομείο και έχουν επιμεληθεί οι: Μίνα Μαρούγκα, Μαρίνα Οικονόμου και Λάμπης Παπαγεωργίου. 

Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό

Όπως σημειώνουν οι εξειδικευμένοι κλινικοί επιστήμονες στον οδηγό -που μπορεί να βρει κανείς και διαδικτυακά στον ιστότοπο https://apsych.med.uoa.gr/odigoi/ περιέχονται πληροφορίες  χρήσιμες για όσους με πνεύμα φιλαλληλίας συνδράμουν εθελοντικά και έρχονται αντιμέτωποι με το βάρος του να προσφέρουν από τη μια πλευρά και να επιβιώνουν μέσα σε συνθήκες πανδημίας από την άλλη. 

Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται: ειδικοί παράγοντες έκλυσης άγχους για εθελοντές, διαχείριση του στρες τους, ζητήματα προετοιμασίας και επικοινωνίας καθώς και  φήμες και παρανοήσεις σχετικά με τον Covid-19, με τις οποίες είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωποι όσοι συνδράμουν εθελοντικά.