Κορωνοϊός: Μεγαλύτερο 2ο κύμα χωρίς καλύτερη ιχνηλάτηση προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Το πλήρες άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο που έχει προαναγγείλει η βρετανική κυβέρνηση χωρίς ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα διαγνωστικών ελέγχων και ιχνηλάτησης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων, θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού πιθανώς υπερδιπλάσιο σε έκταση από το πρώτο.

Αυτή είναι η προειδοποίηση από ερευνητές του λονδρέζικου πανεπιστημίου UCL και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου που ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο πιθανοτήτων για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της επανέναρξης των μαθημάτων για όλους τους μαθητές, παράλληλα με ένα ευρύτερο άνοιγμα της κοινωνίας, δηλαδή την επιστροφή του 70% των γονέων στις εργασίες τους και αυξημένες κοινωνικές επαφές έως και κατά 90%.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται σε βρετανική ιατρική επιθεώρηση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού θα μπορούσε να αποτραπεί με αυξημένο αριθμό διαγνωστικών τεστ και με καλύτερη ιχνηλάτηση και απομόνωση επαφών.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο των ερευνητών δείχνει ότι για να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα του ιού θα πρέπει να εντοπίζεται τουλάχιστον το 75% των φορέων και το 68% των επαφών τους ή το 87% των φορέων και το 40% των επαφών τους.

Σύμφωνα με την ίδια ερευνητική ομάδα, μόνο το 81% των φορέων και το 50% των επαφών των συνολικών φορέων του κορωνοϊού εντοπίζονται, με το ποσοστό εξ αυτών που υποβάλλονται σε τεστ να υπολογίζεται ότι είναι χαμηλό. «Το σύστημα ελέγχων και ιχνηλάτησης δεν πιάνει τα επίπεδα που υπαγορεύονται από το μοντέλο μας», δήλωσε ο συνεπικεφαλής συντάκτης της μελέτης καθηγητής Κρις Μπόνελ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι με βάση τα ισχύοντα δεδομένα ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού «θα ήταν μεγαλύτερο από το αρχικό κύμα κατά δύο με 2,3 φορές».

Αντιδρώντας στα πορίσματα των ερευνητών, ο Υφυπουργός Τοπικών Κοινοτήτων Σάιμον Κλαρκ δήλωσε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον επόμενο μήνα είναι «αδιαπραγμάτευτο». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «πάντα υπάρχουν περισσότερα που μπορούν να γίνουν» για να βελτιωθεί το πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών φορέων του κορωνοϊού.

Όπως πρόσθεσε, μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι του προγράμματος ιχνηλάτησης έχουν έρθει σε επικοινωνία με 184.000 πολίτες.

Στην ίδια ιατρική επιθεώρηση, το Lancet Child and Adolescent Health, εξάλλου, δημοσιεύεται αυστραλιανή μελέτη που δείχνει ότι η μετάδοση του κορ

Πηγή: skai.gr