Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα στη Γουινέα

Στη Γουινέα ξεπεράστηκε χθες Κυριακή το όριο των 1.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, που εξαπλώνεται παρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη λήψη μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενημέρωσαν οι υγειονομικές αρχές.

«Καταγράψαμε μόνο σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) 98 νέα κρούσματα, που αυξάνουν το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 1.094, και επίσης, δυστυχώς, 7 θανάτους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας, του οργάνου στο οποίο έχει ανατεθεί η αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Σορί Κεϊρά.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε αργότερα η Υπηρεσία μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι 225 ασθενείς ανέρρωσαν.

Φτωχή παρά τον αξιόλογο πλούτο της σε φυσικούς πόρους, η Γουινέα είναι ανάμεσα στις χώρες όπου η κατάσταση του συστήματος υγείας εγείρει έντονη ανησυχία μπροστά στην πανδημία.

Παρότι αρχικά είχε μείνει συγκριτικά αλώβητη, η άλλοτε γαλλική αποικία στη δυτική Αφρική γνωρίζει πλέον ταχύτατη εξάπλωση του SARS-CoV-2. Αρκετοί αξιωματούχοι έχουν εξάλλου υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σέκου Κουρούμα και ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής Σαλίφ Κεμπέ.

Ο επίσημος απολογισμός στη Γουινέα έχει πλέον υπερβεί εκείνους γειτονικών χωρών, όπως η Σενεγάλη (8 θάνατοι, 671 κρούσματα) και το Μαλί (23 θάνατοι, 389 κρούσματα), παρά την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, το κλείσιμο των σχολείων, των συνόρων και των χώρων λατρείας, την επιβολή περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις, καθώς και το ότι έγινε υποχρεωτική για τους πολίτες η χρήση μάσκας.

Το τελευταίο μέτρο, σε ισχύ εδώ και μία εβδομάδα, ελάχιστοι το τηρούν στους δρόμους της Κονακρί, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Γουινέα πλήγρωσε ήδη πολύ βαρύ τίμημα όταν ξέσπασε η επιδημία του ιού Έμπολα, ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, από τα τέλη του 2013 ως το 2016, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 2.500 άνθρωποι στην επικράτειά της.

Η χώρα είναι εξάλλου αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση, που κλιμάκωσε η πρόθεση που αποδίδεται από την αντιπολίτευση στον πρόεδρο Άλφα Κοντέ, 82 ετών, να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο αξίωμα στα τέλη της χρονιάς. Οι διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης κατεστάλησαν βάναυσα, με δεκάδες νεκρούς από τον Οκτώβριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ