Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από Γάλλους γιατρούς- «Τελειώνουν οι δυνατότητες μας»

DW Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

«Προσέξτε με! Είναι μια κραυγή απόγνωσης, μια κραυγή συναγερμού», δήλωσε χθες με αγωνία η διευθύντρια του νοσοκομειακού κέντρου της πόλης Μες στα σύνορα με το Λουξεμβούργο, στην ανατολική Γαλλία, βόρεια του Στρασβούργου.

«Έχουμε φθάσει στο τέλος των δυνατοτήτων μας» εξήγησε η Μαρί Οντίλ Σαγιάρ ζητώντας την άμεση μετακίνηση δώδεκα ασθενών ημερησίως, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ροή των νέων εισαγωγών. Αργά αλλά σταθερά διάφορες περιοχές της χώρας γλιστρούν στο κυκεώνα του νέου εφιάλτη. Έτσι ο περιφερειακός οργανισμός υγείας ανακοίνωσε τη δημιουργία κινητών ιατρικών κέντρων σε όλη τη χώρα για την πρωτογενή εξέταση και προσανατολισμό των πολιτών με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Στο κοινοβούλιο για ακρόαση ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

Στις 45.000 έχουν φθάσει στο μεταξύ οι διαγνωσμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, πολύ περισσότεροι όμως υπολογίζεται ότι είναι στην πραγματικότητα. Οι νεκροί φτάνουν στους 3025, με 475 θανάτους το τελευταίο 24ωρο και ρυθμό αύξησης 9%. Σημειωτέον ότι δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι στα γηροκομεία.

Στους 5.056 είναι οι διασωληνωμένοι σε σύνολο των κοντά 21.000 ασθενών στα νοσοκομεία, απ΄ όπου ευτυχώς πήραν εξιτήριο 7923 θεραπευμένοι. Ορισμένες πόλεις όπως οι Κάννες, η Νίκαια, η Μεντόν απολυμαίνουν δρόμους και πεζοδρόμια αναμειγνύοντας χλωρίνη με νερό. Το αεροδρόμιο του Ορλύ σήμερα εξυπηρετεί τις τελευταίες πτήσεις και στη συνέχεια μπαίνει κι αυτό σε νάρκη μέχρι νεωτέρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρόκειται να επισκεφθεί δυτικά της πόλης Ανζέρ το μεγαλύτερο από τα τέσσερα εργοστάσια που κατασκευάζουν μάσκες. Ο δε πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μαζί με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν περνούν αύριο από ακρόαση για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής.