Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Καταρρίπτοντας 5 μύθους που αφορούν τα εμβόλια

Η βιασύνη για ανάπτυξη, έγκριση και διαχείριση ενός αποτελεσματικού εμβολίου COVID-19 έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους δύσπιστους για την ασφάλειά του και απρόθυμους να εμβολιαστούν. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση  σχετικά με το πώς εγκρίθηκαν τα εμβόλια, πώς λειτουργούν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Aς δούμε λοιπόν την αλήθεια για πέντε κοινούς μύθους που αφορούν τα εμβόλια κατά του COVID-19.

1. Μύθος: Τα εμβόλια Mrna αλλάζουν το ανθρώπινο DNA

Τόσο τα εμβόλια Pfizer-BioNTech όσο και τα Moderna χρησιμοποιούν κλώνους mRNA που εισέρχονται στα κύτταρά μας και καταθέτουν οδηγίες για τη δημιουργία μιας  μιμητικής έκδοσης  της πρωτεΐνης του coronavirus. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταλαβαίνει πώς να καταπολεμήσει αυτό και στη συνέχεια "θυμάται" πώς να εξουδετερώσει τα πραγματικά σωματίδια SARS-CoV-2 εάν επρόκειτο να μολυνθούμε . Αλλά το DNA μας είναι αποθηκευμένο στον πυρήνα των κυττάρων και όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει έξω από αυτόν. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατό το mRNA να σπάσει την πυρηνική μεμβράνη και να «πειράξει» το DNA μας με οποιονδήποτε τρόπο. 

2. Μύθος: Η χορήγηση  του εμβολίου προκαλεί κορωνοϊό 

Μερικά εμβόλια - όπως αυτά για την ιλαρά και την ανεμοβλογιά - χρησιμοποιούν ζωντανά, εξασθενημένα ιικά παθογόνα για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μάθει πώς να τα καταπολεμά. Ωστόσο, κανένα από τα εμβόλια της  COVID-19 δεν περιέχει ζωντανά παθογόνα κορωνοϊού. Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, τα δύο εμβόλια mRNA φέρουν οδηγίες για την παραγωγή μιας ομοειδούς πρωτεΐνης ακίδας, όχι μιας πραγματικής πρωτεΐνης ακίδας κορωνοϊού. Το εμβόλιο Janssen της Johnson & Johnson, από την άλλη πλευρά, είναι ένα εμβόλιο φορέα: Βασικά, η λήψη περιέχει ένα ακίνδυνο μέρος ενός διαφορετικού ιού που κατευθύνει επίσης τα κύτταρα σας να δημιουργήσουν ακίδες πρωτεΐνες που μιμούνται αυτές από το SARS-CoV-2.Οι δυσάρεστες παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε μετά τον εμβολιασμό (πυρετός, ρίγη, κόπωση ή μυϊκοί πόνοι) είναι όλα μέρος της ανοσολογικής απόκρισης του σώματός σας σε μια αντιληπτή ιογενή απειλή - όχι συμπτώματα του ίδιου του COVID-19.

3. Μύθος: Οι νέοι σε ηλικία και υγιείς δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν

Είναι αλήθεια ότι οι νέοι χωρίς προϋπάρχουσες συνθήκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από το COVID-19 από τους ηλικιωμένους, υψηλότερου κινδύνου. Όμως, όπως έγραψε ο Δρ. Peter Hotez και η Dr. Maria Elena Bottazzi, και οι δύο καθηγητές παιδιατρικής και μοριακής ιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής του Baylor, το ότι ένας νέος ή νέα έχει καλό ανοσοποιητικό σύστημα δεν δημιουργεί αυτόματα αντισώματα. Πολλοί νέοι, υγιείς άνθρωποι εξακολουθούν να εισέρχονται  στο νοσοκομείο με COVID-19 και ακόμη και ήπιες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε συμπτώματα «μακράς διάρκειας COVID» όπως ζάλη και απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς που παραμένει για μήνες.

4. Μύθος: Όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί

Εάν έχετε πιάσει και αναρρώσει από το COVID-19, το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ήδη μάθει πώς να το καταπολεμά και φιλοξενεί αντισώματα που πιθανώς θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση για λίγο. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί αυτή η φυσική ανοσία - και μερικοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί περισσότερες από μία φορές. Όπως εξήγησε ο ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, ο Δρ. Kristin Englund για το ιστολόγιο Health Essentials του Cleveland Clinic, το εμβόλιο θα διασφαλίσει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να αποτρέψει τον ιό κάθε φορά που εξασθενεί η φυσική σας ανοσία.

5. Μύθος: Δεν ξέρουμε αν τα εμβόλια είναι ασφαλή

Στην Αμερική, αν  και τα τρία εμβόλια COVID-19 έχουν άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης και όχι πλήρη έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) , δεν οφείλεται στο γεγονός ότι το FDA ανησυχεί ότι δεν είναι ασφαλή. «Ειλικρινά, η μόνη πραγματική διαφορά ήταν η παρακολούθηση» κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών τους, δήλωσε στο CNN ο Δρ Paul Offit, ειδικός ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων της FDA. "Συνήθως, μας αρέσει να βλέπουμε  την αποτελεσματικότητα για ένα ή δύο χρόνια."

Με άλλα λόγια, το FDA συνήθως περιμένει να εγκρίνει ένα εμβόλιο έως ότου καθορίσει πόσο καιρό παραμένει αποτελεσματικό. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα καθημερινά ποσοστά μόλυνσης και θανάτου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, θα ήταν ανεπιθύμητο να περιμένουμε ένα ή δύο χρόνια πριν να διανείμουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης - ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο καιρό διαρκεί η πλήρης προστασία του εμβολίου.