Γερμανοί επιστήμονες: Κοντά στο «αντίδοτο» για την εξάλειψη θρομβώσεων στον εμβολιασμό

Μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων πιστεύει ότι έχουν βρει το «αντίδοτο» κατά των αιματικών θρομβώσεων για τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson κατά του Covid-19. Ισχυρίζονται ότι μπορούν να πουν στους κατασκευαστές πώς να βελτιώσουν το εμβόλιο για να τις αποφύγουν. 

Το κλειδί είναι ο αδενοϊός - ο κοινός ιός του κρυολογήματος που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την ακίδα πρωτεΐνης του κορωνoϊού στο σώμα, λέει ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe στη Φρανκφούρτη. Τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από την Pfizer / BioNTech και τη Moderna δεν χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα παράδοσης και δεν έχουν συνδεθεί περιστατικά θρομβώσεων. 

Οι θρόμβοι αίματος είναι σπάνιοι, αλλά παρουσιάζονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση θρόμβωσης και είναι λιγότερο επίφοβο  να νοσήσουν  σοβαρά  από τον  Covid-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει τώρα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών μια επιλογή εμβολίων, όπου είναι διαθέσιμα. Υπήρξαν 309 περιπτώσεις θρομβώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο από 33 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. 

Οι επιστήμονες, σε μια προ-εκτίμηση που δεν έχει υποβληθεί  ακόμα σε αξιολόγηση, πιστεύουν ότι το πρόβλημα έγκειται στην είσοδο του αδενοϊού στον πυρήνα του κυττάρου και όχι μόνο στο κυτταρικό υγρό, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες. 

«Ο κύκλος ζωής του αδενοϊού περιλαμβάνει τη μόλυνση των κυττάρων, την  είσοδο του αδενοϊικού DNA στον πυρήνα και στη συνέχεια μεταγραφή γονιδίου από τον μηχανισμό μεταγραφής του ξενιστή», γράφουν. «Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: το ιικό κομμάτι DNA  δεν είναι βελτιστοποιημένο για να μεταγραφεί μέσα στον πυρήνα.» Μέσα στον πυρήνα των κυττάρων, τμήματα της ακίδας πρωτεΐνης συναρμολογούνται ή χωρίζονται. Αυτά γίνονται μεταλλαγμένα πρωτεϊνικά κομμάτια που επιπλέουν στο σώμα και σπάνια μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος, πιστεύουν οι επιστήμονες. Ο καθηγητής Marschalek λέει ότι τα εμβόλια μπορούν να επανασχεδιαστούν για να αποφευχθεί το πρόβλημα. Η Johnson&Johnson είναι ήδη σε επαφή μαζί τον καθηγητή, είπε στους Financial Times. Η εταιρεία «προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιο της τώρα», είπε στην εφημερίδα. «Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες, κωδικοποιώντας την ακίδα πρωτεΐνη με τρόπο που αποτρέπει τις ακούσιες αντιδράσεις ματίσματος». Ωστόσο, δεν είχαν μιλήσει ακόμη με την AstraZeneca, είπε. «Η εταιρεία δεν είχε επικοινωνήσει, αλλά αν το κάνω, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να κάνουν ένα καλύτερο εμβόλιο, είπε στο FT».

Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες έχουν άλλες θεωρίες και η εξήγηση του Marschalek για τις ανεπιθύμητες ενέργειες εξακολουθεί να αποτελεί υπόθεση, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους ειδικούς. 

Πηγή: Theguardian