Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Την αναστολή όλων των πτήσεων προς την ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσαν οι Βρετανικές Αερογραμμές (ΒΑ) λόγω της έξαρσης του κοροναϊού.

Η αεροπορική εταιρεία, που εκτελεί καθημερινές πτήσεις προς Σανγκάη και Πεκίνο από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, γνωστοποίησε ότι η αναστολή θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

Η απόφαση ακολουθεί ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Foreign Office, με την οποία καλεί τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Κίνα παρά μόνο αν είναι αναγκαίο.

Στην ιστοσελίδα της ΒΑ, ωστόσο, δεν εμφανίζονται διαθέσιμες πτήσεις προς Κίνα έως την 1η Μαρτίου.

Την Τρίτη η αρμόδια υπηρεσία δημόσιας υγείας στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι 97 άτομα επί βρετανικού εδάφους έχουν εξεταστεί ως πιθανοί φορείς του κοροναϊού, με όλες τις εξετάσεις να επιστρέφουν αρνητικές.

Πάντως, ο διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας υγείας στην Αγγλία προειδοποίησε ότι ο ιός μπορεί ήδη να έχει φτάσει στη χώρα.

Όσοι βρίσκονται στη Βρετανία έχοντας ταξιδέψει πρόσφατα στη Γουχάν καλούνται να αυτοπεριοριστούν και να μη συναναστρέφονται κόσμο για δύο εβδομάδες.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει πτήσης επιστροφής Βρετανών από τη Γουχάν για τις 7 το πρωί της Πέμπτης, ώρα Κίνας. Όσοι ενδιαφέρονται για αυτή την «πτήση εκκένωσης» θα πρέπει να φροντίσουν να βρεθούν εγκαίρως στο αεροδρόμιο της Γουχάν, αφού έχουν συνεννοηθεί με το βρετανικό προξενείο.

Στη συνέχεια θα πρέπει να φύγουν γρήγορα από το Χίθροου για τα σπίτια τους, όπου καλούνται να μείνουν σε απομόνωση για 14 ημέρες.

Εκτιμάται ότι περίπου 200 Βρετανοί ή κάτοικοι της Βρετανίας βρίσκονται στην περιοχή που αποτελεί το επίκεντρο της έξαρσης του κοροναϊού.