Να «αναλάβει τις ευθύνες της» για τη χρηματοδότηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού καλεί την ΕΕ και τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη η γαλλική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα διαθέσει το ενδεχόμενο εμβόλιο κατά προτεραιότητα στις ΗΠΑ. Η Sanofi σημειώνει ότι αυτό δεν θα συμβεί, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αρκετά αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του, διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής του ομίλου στη Γαλλία.

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτή την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV o πρόεδρος της Sanofi France Ολιβιέ Μποζιγιό.

Η Sanofi είχε προειδοποιήσει χθες Τετάρτη, διά στόματος του γενικού διευθυντή της Πολ Χάντσον, πως θα διέθετε κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, επειδή οι αμερικανικές αρχές επένδυσαν οικονομικά προκειμένου να υποστηρίξουν τις έρευνες του φαρμακευτικού γίγαντα.

Διευκρίνισε πως αυτή η χρονική διαφορά μπορεί να είναι μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες.

Κάτι τέτοιο θα ήταν «απαράδεκτο» εκτίμησε σήμερα η γαλλίδα υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, η οποία είπε ότι επικοινώνησε αμέσως με τη Sanofi.

Ερωτηθείς επανειλημμένως για μια διαφορά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου, ο επικεφαλής της Sanofi στη Γαλλία απέφυγε μια σαφή διάψευση, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η θεραπεία αυτή –εντέλει- θα είναι «διαθέσιμη σε όλους».

«Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο», διαβεβαίωσε.
Όμως, εκ των πραγμάτων, αυτό θα είναι δυνατόν (μόνο) «αν οι Ευρωπαίοι εργαστούν το ίδιο γρήγορα με τους Αμερικανούς», διευκρίνισε ο Μποζιγιό.
«Η αμερικανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε δυνατά από πολύ νωρίς στον τομέα της χρηματοδότησης» υπογράμμισε, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν προβλέψει ήδη να διαθέσουν «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Αντίθετα «είμαστε σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές (...) και ορισμένα κράτη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία προκειμένου να επιταχύνουν τα πράγματα» συνέχισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει επίσης να διευκολυνθούν οι κανονιστικές διαδικασίες.

Όσον αφορά αυτές καθαυτές τις έρευνες, ο Μποζιγιό επιβεβαίωσε πως σκοπός παραμένει η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 18 ή 24 μήνες, υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σύντομο σε σχέση με το συνηθισμένο, που εκτείνεται περίπου σε δέκα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η θέση της Ελλάδας, όπως την έχει εκφράσει  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Μαΐου είναι ότι το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι.


AMΠΕ - skai.gr
 

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις