Κίνα-κορωνοϊός: Εμβόλιο γεννά ελπίδες καθώς έχει παράξει αντισώματα στις κλινικές δοκιμές

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε  ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορωνοϊό έχει παράξει αντισώματα κατά τις κλινικές δοκιμές του και πλέον η εταιρεία προγραμματίζει τη δοκιμή του σε τελικό στάδιο σε ανθρώπους σε χώρες του εξωτερικού.

Μέχρι στιγμής κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί θετικά ότι μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τον κορωνοϊό, ο οποίος προκάλεσε πάνω από 400.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ πολλά υποψήφια εμβόλια ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης παγκοσμίως.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την πόλη Oυχάν, που συνδέεται με τη μητρική εταιρεία της CNBG, τη Sinopharm, βρέθηκε ότι είχε δημιουργήσει αντισώματα υψηλού επιπέδου σε όλους τους εμβολιασμένους ανθρώπους και χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, η οποία έλαβε ως δείγμα 1.120 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 59 ετών.

Η CNBG δήλωσε ότι πλέον αναζητεί δυνατότητες για τελικής και μεγάλης κλίμακας δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου σε χώρες στο εξωτερικό.

"Έχουμε εξασφαλίσει την πρόθεση για συνεργασία από εταιρείες και ινστιτούτα σε πολλές χώρες", ανέφερε στο δελτίο Τύπου της η εταιρεία.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το υποψήφιο εμβόλιο, μαζί με ένα διαφορετικό πειραματικό σκεύασμα, που ανέπτυξε μονάδα της Sinopharm, προσφέρθηκε σε Κινέζους υπαλλήλους σε κρατικές εταιρείες, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι ζητούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Η Κίνα έχει πέντε υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής σε ανθρώπους, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η κινεζική παρασκευάστρια εμβολίων Sinovac Biotech (Sinovac) ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο τα θετικά αποτελέσματα των προκαταρκτικών κλινικών δοκιμών για το πιθανό υποψήφιο εμβόλιό της, το οποίο αναμένεται να δοκιμασθεί σε μια δοκιμή Φάσης 3 στη Βραζιλία.

Πηγή: skai.gr