ΗΠΑ: Σκίουρος βρέθηκε θετικός στη βουβωνική πανώλη - Τι αναφέρουν οι αρχές

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ένας σκίουρος στο Κολοράντο βρέθηκε θετικός στη βουβωνική πανώλη. Στην ανακοίνωση προέβησαν οι αρχές της πόλης Mόρισον του Κολοράντο, στην κομητεία Τζέφερσον, αναφέροντας ότι ο σκίουρος είναι η πρώτη περίπτωση πανώλης στην περιοχή τους.

«Η πανούκλα είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τα βακτήρια Yersinia pestis και μπορεί να μολύνει ανθρώπους και κατοικίδια ζώα εάν δεν ληφθούν κατάλληλες προφυλάξεις», ανέφεραν αξιωματούχοι της Δημόσιας Υγείας της κομητείας του Τζέφερσον (JCPH).

Είναι πιθανό για τους ανθρώπους να μολυνθούν από τη βουβωνική πανώλη μέσω δαγκωμάτων από μολυσμένους ψύλλους και από άμεση επαφή με αίμα ή ιστούς μολυσμένων ζώων, όπως βήχα ή δάγκωμα.

«Τα συμπτώματα της πανώλης μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνικό υψηλό πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία, ναυτία και ακραίο πόνο και πρήξιμο των λεμφαδένων, που συμβαίνουν εντός δύο έως επτά ημερών μετά την έκθεση. Η πανούκλα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά όταν διαγνωστεί νωρίς. Όποιος βιώνει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό» τονίζεται από τις αρχές της κομητείας. 
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, παρόλο που δεν υπάρχει εμβόλιο για την πανούκλα, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με αντιβιοτικά εάν η νόσος εντοπιστεί εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Αναμφισβήτητα το πιο διάσημο ξέσπασμα της πανούκλας ήταν ο λεγόμενος Μαύρος Θάνατος, μια πανδημία πολλών αιώνων που έπληξε την Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με το National Geographic. «Πιστεύεται ότι ξεκίνησε στην Κίνα το 1334, εξαπλώθηκε κατά μήκος εμπορικών οδών και έφτασε στην Ευρώπη μέσω λιμένων της Σικελίας στα τέλη του 1340. Η πανούκλα σκότωσε περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της ηπείρου. Ο Μαύρος Θάνατος διήρκεσε για αιώνες, ιδιαίτερα σε πόλεις. Οι εστίες περιελάμβαναν τη Μεγάλη Πανούκλα του Λονδίνου (1665-66), στην οποία πέθαναν 70.000 κάτοικοι». 

Ωστόσο, το CDC αναφέρει ότι υπάρχει μόνο κατά μέσο όρο επτά κρούσματα ανθρώπινης πανώλης ανά έτος και ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το ποσοστό θνητότητας εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10%.

Πηγή: skai.gr
TAGS: CDC