ΗΠΑ: Αυξάνεται στα 21 το όριο ηλικίας για κάπνισμα – άτμισμα 

Στα 21 έτη θα αυξηθεί από το επόμενο έτος το όριο ηλικίας τόσο για το κάπνισμα όσο και για το άτμισμα σύμφωνα με νέο νόμο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την Πέμπτη. Η αύξηση του ορίου ηλικίας θα καλύπτει τα τσιγάρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και όλα τα άλλα προϊόντα καπνού.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το Νοέμβριο την υποστήριξή του στην αλλαγή του νόμου, και αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα τις επόμενες ημέρες. Το διάταγμα αποτελεί μέρος νομοσχεδίου για τις δαπάνες που θα αποτρέψει τη διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η αύξηση του ορίου ηλικίας είχε ήδη νομοθετηθεί σε πολλές πολιτείες, αλλά τώρα θα επιβληθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ενώ το κάπνισμα μειώθηκε μεταξύ των μαθητών λυκείου μειώθηκε, καθώς μόνο το 3,6% καπνίζει ημερησίως, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σχεδόν διπλασιάστηκε από πέρυσι, με το 20,9% να αναφέρει τέτοια χρήση τον τελευταίο μήνα. Αυτή η αύξηση, μαζί με από αύξηση των θανάτων από το άτμισμα λόγω παράνομων προϊόντων ατμίσματος, προκάλεσε τη αύξηση του ορίου ηλικίας. Την απόφαση υποστήριξαν και ορισμένες εταιρείες καπνού, όπως και η Αμερικανική Ένωση Ατμίσματος.

Το νομοσχέδιο για τις δαπάνες πέρασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη, και ακολούθησε η έγκριση από τη Γερουσία την Πέμπτη. Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 21 έτη θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ σε εθνικό επίπεδο σε περίπου εννέα μήνες μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου.
 

Πηγή: skai.gr