Ινδία: Ο άγνωστος «μαύρος μύκητας» που «χτυπά» ασθενείς με κορωνοϊό

Την ώρα που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει την Ινδία, οι γιατροί στη χώρα κάνουν λόγο πλέον και για μια έξαρση περιστατικών μιας σπάνιας μόλυνσης , η οποία είναι γνωστή και ως ο «μαύρος μύκητας» - τόσο σε ασθενείς που αναρρώνουν όσο και σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον COVID-19. 

Όπως αναφέρει το BBC, οι γιατροί πιστεύουν ότι η εν λόγω μόλυνση, ονόματι βλεννομυκητίαση, η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, που είναι μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19.

Τα στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid και φαίνεται μάλιστα πως βοηθούν στο να εμποδίζουν πιθανές βλάβες στον οργανισμό που μπορούν να προκύψουν όταν το ανοσοποιητικό δίνει έντονη μάχη για να καταπολεμήσει τον ιό. Εντούτοις, μειώνουν και τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού και αυξάνουν το ζάχαρο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid. Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει τα κρούσματα βλεννομυκητίασης.

Μια αντιμυκητιακή ενδοφλέβια ένεση που κοστίζει 3.500 ρουπίες (40 ευρώ) ανά δόση και πρέπει να χορηγείται κάθε μέρα για περίοδο έως και οκτώ εβδομάδες είναι το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο κατά της νόσου. Ένας τρόπος για να σταματήσει η πιθανότητα της μυκητιασικής λοίμωξης ήταν να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με Covid-19 - τόσο στη θεραπεία όσο και μετά την ανάρρωση - είχαν τη σωστή δόση και διάρκεια στεροειδών.

Το στέλεχος του ιού φαίνεται να είναι μολυσματικό, στέλνοντας σάκχαρα στο αίμα στα ύψη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και περιέργως η μυκητιακή λοίμωξη επηρεάζει πολλούς νέους σχολίασε στο ΒΒC Ινδός γιατρός. 

Πηγή: BBC