Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca - Ποια η διαφορά με τo εμβόλιο της Pfizer

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός - skai.gr
 

Το «πράσινο φως» για χορήγηση σε πολίτες του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και παρασκευάζει η AstraZeneca έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων στη Βρετανία.

Αυτό σημαίνει πως το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται από την επόμενη εβδομάδα στη χώρα, ενισχύοντας σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τη θωράκιση του πληθυσμού.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του σκευάσματος - αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή ολόκληρης της χώρας. 4 εκατ. από αυτές τις δόσεις είναι ήδη στη χώρα έτοιμες προς διάθεση.

Η διανομή του εμβολίου είναι πολύ πιο εύκολη από εκείνη του εμβολίου της Pfizer, καθώς συντηρείται σε απλή θερμοκρασία ψυγείου, μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου και όχι στους -70 βαθμούς όπως το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας. Κατά συνέπεια το σκεύασμα θα επιτρέψει την έναρξη μαζικότερων εμβολιασμών και εκτός νοσοκομείων, σε περίπου 1.000 τοπικά εμβολιαστικά κέντρα που έχουν ετοιμαστεί.

Η διαδικασία έγκρισης από την αρμόδια υπηρεσία διήρκεσε περισσότερο χρόνο σε σχέση με την έγκριση του σκευάσματος της Pfizer λόγω των πιο συνθετών κλινικών αποτελεσμάτων.

Όπως προέκυψε, η χορήγηση δύο πλήρων δόσεων (με απόσταση 28 ημερών) είχε αποτελεσματικότητα της τάξης του 62%, ενώ η χορήγηση μισής δόσης αρχικά και πλήρους δόσης αργότερα ανέβαζε την αποτελεσματικότητα στο 90%. Η μέση αποτελεσματικότητα είναι στο 70%. Η AstraZeneca διεξάγει περαιτέρω έρευνες επ' αυτού.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τη μέθοδο των δύο πλήρων δόσεων, για την οποία φέρεται να υπάρχουν αδημοσίευτα ακόμα στοιχεία που δείχνουν πως αν η δεύτερη δόση δοθεί λίγο αργότερα, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα.

Χαιρετίζοντας την έγκριση, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.


«Σπουδαίο ότι τελειώνουμε το 2020 με μια τέτοια στιγμή ελπίδας: το εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca για τον κορωνοϊό εγκρίθηκε σήμερα για χρήση από τον @mhragovuk Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι η δική μας διέξοδος από την πανδημία - τώρα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας ενώ το ξεπερνάμε (την υγειονομική κρίση) μαζί» σχολίασε ο κ. Χάνκοκ.

Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca σχεδιάστηκε τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο, και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

«Σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή και θα οδηγήσει σε μαζική επέκταση στην εκστρατεία ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποσκοπεί στην επαναφορά της ζωής στην κανονικότητα» σχολιάζει το BBC.

Tην ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει τον Ιανουάριο το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δήλωνε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, Noel Wathion, σε συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad.