ΗΠΑ: Η πανδημία θα μπορούσε να διαρκέσει για πάνω από 18 μήνες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση

Επιμέλεια: Χαρά Σώτα

Σύμφωνα με ένα ομοσπονδιακό πλάνο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο αποτελείται από μια έκθεση 100 σελίδων, η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει για πάνω από 18 μήνες.

Τον επόμενο ενάμισι χρόνο θα υπάρξουν διάφορα στάδια της ασθένειας. «Η εξάπλωση και η σοβαρότητα της κατάστασης θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί», σύμφωνα με το πλάνο.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η αύξηση των κρουσμάτων σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι σε κίνδυνο θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη με αποτέλεσμα να «βουλιάξει» το σύστημα υγείας.

Στην συγκεκριμένη έκθεση συμπεριλαμβάνονται τα βήματα που θα μπορούσε να ακολουθήσει η κυβέρνηση, όπως το να κλείσει τα σχολεία, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Το πλάνο αυτό, επίσης, προβλέπει  τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και άλλα δεδομένα για τις υποδομές.

Θα υπάρξει ύφεση το καλοκαίρι;

Μια άλλη έρευνα στα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, δείχνει την αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία και στις κλιματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστήμιου της Γιούτα, «ο κορωνοϊός εξαπλώνεται παρόμοια με την ισπανική γρίπη.» Οι ιοί, ωστόσο, δεν μπορούν από μόνοι τους να κάνουν κάτι, λειτουργούν με τους μηχανισμούς των κυττάρων που προσβάλλουν.

Οι ερευνητές εξετάζουν όλα τα σενάρια για να εντοπίσουν σε τι είναι ευάλωτος ο νέος ιός. Ο κορωνοϊός φάνηκε να αντιδρά στην ενέργεια του φωτός, άρα ίσως και στην ηλιακή ενέργεια.
 

Πηγή: Live Science