Η EE δεν ενεργοποιεί την επιλογή για 100 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων της AstraZeneca

Η EE δεν ενεργοποιεί την επιλογή για 100 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων της AstraZeneca

H EE δεν προτίθεται να ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, ανακοίνωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, η προθεσμία ενεργοποίησης της συγκεκριμένης επιλογής έχει ήδη παρέλθει και οι Βρυξέλλες δεν σκέφτονταν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της Ενωσης και της AstraZeneca, συνολικά στα κράτη μέλη της ΕΕ θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίον τα 100 εκατ. ήταν οι προαιρετικές, τις οποίες η ΕΕ επιλέγει τελικά να μην λάβει. 

Η απόφαση είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την AstraZeneca καθώς επανειλημμένα δεν έχει τηρήσει τις συμφωνίες προμήθειας. 

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις της AstraZeneca, παραμένει στο προσκήνιο στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να προετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά της αγγλοσουηδικής εταιρείας, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. 

Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει τη φαρμακοβιομηχανία α να παραδώσει τα εμβόλια που είχε υποσχεθεί, αναφέρουν τα πρακτορεία Reuters, DPA και Politico, επικαλούμενα διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις σχετικά με παραγγελίες περισσότερων εμβολίων. Και το εν λόγω σκεύασμα, όπως και εκείνο της AstraZeneca, τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του EMA μετά τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που κατεγράφησαν έπειτα από τη χορήγησή τους. Την Τετάρτη ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή και για 200 εκατ. εμβόλια της Johnson & Johnson. 

Πηγή: skai.gr