H σκοτεινή ιστορία των «ραδιενεργών» καλλυντικών

Μια θαυματουργή κρέμα κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1933, η οποία υποσχόταν ότι βελτιώνει την κυκλοφορία, τους μυϊκούς ιστούς και μειώνει το λίπος και τις ρυτίδες. Ήταν προϊόν μια εταιρείας που έφτιαχνε καλλυντικά που περιείχαν θόριο και ράδιο.

Σήμερα κανένας δεν θα έβαζε συνειδητά στο πρόσωπό του τέτοιου είδους ραδιενεργά υλικά, αλλά τότε, το 1933, οι κίνδυνοι δεν ήταν ακόμη γνωστοί. «Πριν αρχίσουν οι άνθρωποι να φοβούνται τη ραδιενέργεια, το μόνο που γνώριζαν γι’ αυτή ήταν ότι περιέχει ενέργεια.», είπε ο Τίμοθι Γιόργκεσεν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν.

Όταν τα πρώτα προϊόντα με ραδιενεργά υλικά έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 1900, η ραδιενέργεια ήταν ακόμη ένα καινούριο πεδίο για την επιστήμη. Ειδικά το ράδιο ήταν τόσο δημοφιλές στην αγορά, που πολλά προϊόντα ισχυρίζονταν ότι περιέχουν ακόμα κι αν δεν ήταν αλήθεια.

Στην πορεία παρατηρήθηκε η βλαβερή επίδραση των υλικών αυτών στο ανθρώπινο σώμα και η χρήση τους σε καθημερινή βάση αποδείχθηκε καταστροφική.

Πόσο επικίνδυνα ήταν τα «ραδιενεργά» προϊόντα;

«Οι κρέμες δεν έκαναν τίποτα καλό, αλλά είχαν τόσο χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας που δεν μπορώ να φανταστώ κάποια επίπτωση. Τελικά, μάλλον ήταν ένα τέχνασμα», δήλωσε ο Φρέιμ, Φυσικός στο Oak Ridge Associated Universities. Ωστόσο, κυκλοφορούσαν φήμες για τη συγκεκριμένη κρέμα, όπως ότι σε κάποιους ανθρώπους είχε «πέσει» ακόμα και το σαγόνι τους.

Κάποια από τα προϊόντα που περιείχαν ραδιενεργά υλικά, όμως, αποδείχθηκαν θανατηφόρα, όπως για παράδειγμα ένα ενεργειακό ποτό της εποχής εκείνης.

Το συγκεκριμένο ποτό, κατηγορήθηκε για πολλούς θανάτους, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί ως η αιτία.

Τα «ραδιενεργά» ρολόγια, επίσης, ήταν ένα από τα προϊόντα που αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Οι πρόγονοι των Smartwatch, βάφονταν με ραδιενεργή βαφή για να φωσφορίζουν στο σκοτάδι, καθώς ήταν πολύ πρακτικό για τις εργάτριες σε βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας. 

Η μόδα αυτή άρχισε, ωστόσο, να φθίνει γύρω στο 1938. 
 

Πηγή: BBC