Γώγος στον ΣΚΑΪ 100.3 : Σπάνιος αλλά όχι απίθανος ο θάνατος μη ευπαθούς ασθενή με κορωνοϊό (audio)

Στο ότι δεν είναι απίθανο, παρότι σπάνιο, να χάσει τη ζωή του ένας ασθενής με κορωνοιό που δεν είναι ηλικιωμένος και δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστημίο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος με αφορμή τον θάνατο του 40χρονου Γερμανού καθηγητή που νόσησε από τον ιό στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής όντως, κατά πλειοψηφία, η νόσος χτυπάει πιο πολύ τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα εντούτοις υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που αποβιώνουν δίχως να έχουν υποκείμενα νοσήματα.

" Δεν σημαίνει ότι είναι μόνο αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, απλά είναι πιο σπάνιο σε αυτούς που δεν έχουν", δήλωσε συγκεκριμένα παραθέτοντας πως παράδειγμα και την περίπτωση ενός 64χρονου ασθενούς που απεβίωσε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

"Αυτό που φαίνεται να έχει συμβεί είναι να έκανε μαζική πνευμονική εμβολή", σχολίασε αναφορικά με τον Γερμανό καθηγητή ο κος Γώγος τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση οι γιατροί που επέβλεπαν το περιστατικό θα είναι σε θέση να εξηγήσουν περισσότερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας η πνευμονική εμβολή είναι μια θανατηφόρα επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς, διαφόρων νοσημάτων, και που έχει καταγραφεί και σε κρούσματα κορωνοιού.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο καθηγητής, η εν λόγω επιπλοκή είναι συχνότερο να εμφανιστεί σε νοσήματα που δίνουν προδιάθεση για μεγαλύτερη πηκτικότητα του αίματος. Μπορεί να συμβεί και στην γρίπη αλλά και σε άλλες ιώσεις.

" Υπάρχουν ορισμένα παθογόνα που προδιαθέτουν το θρομβοφιλικό σύνδρομο, τόνισε υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο μεν αλλά όχι απίθανο δε.

Ο κος Γώγος έκανε λόγο για πολύπλοκο ιό αναφέροντας σε κάθε περίπτωση πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοιού στη χώρα είναι ελεγχόμενος χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε ακόμη σε θέση να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα ή να εφησυχάσουμε.

Πηγή: skai.gr