Γιατροί του κόσμου: Αποτελέσματα έρευνας για εμπόδια πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ανισοτήτων στην Υγεία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Covid19 ήρθε να αναδείξει τις λειτουργικές ελλείψεις ετών στο εθνικό σύστημα υγείας και να μας  υπενθυμίσει τη σημασία του καθολικού και ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Υγεία χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
Η έρευνα των Γιατρών του κόσμου κατέγραψε,  σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών σε κατάλληλη φροντίδα υγείας και φαρμακευτική θεραπεία,  τα οποία αφορούν πρωτίστως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα, τα εμποδιζόμενα άτομα, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι χρονίως πάσχοντες με συννοσηρότητα. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποι μας δημιουργούν ανισότητες στο χώρο της υγείας, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας αλλά και του ψυχοκοινωνικού αντικτύπου των μέτρων δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της Covid19.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε το τελευταίο πεντάμηνο του 2020, συμμετείχαν άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από Τους Γιατρούς του Κόσμου στα Πολυϊατρεία τους στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε χώρους παρέμβασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα κύρια ευρήματα συμπεριλαμβάνουν:

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, περίπου 55% αναφέρει ότι οι δομές υγείας ή ειδικές ιατρικές ειδικότητές βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την περιοχή κατοικία τους ενώ το 40% αναφέρει ότι αναγκάζεται να μεταβεί σε άλλη πόλη προς αναζήτηση υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες-κυρίως άτομα με χαμηλό εισόδημα, χρονίως πάσχοντες ή με συννοσηρότητα αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού, τη μετάβαση τους στο χώρο εξέτασης και το κόστος του συνόλου των υπηρεσιών υγείας συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής τους αγωγής. 

Βάσει του 50% των απαντήσεων των ερωτηθέντων, προκύπτει πως μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής ανάμεσα στον καθορισμό της επίσκεψης στον γιατρό από την ημέρα της ιατρικής εξέτασης. Άτομα με συννοσηρότητα αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για εξέταση από γενικό, ειδικό γιατρό και διαγνωστικές εξετάσεις. 

Ένας στους τρεις ασθενείς αναφέρει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή και οδοντιατρική φροντίδα. 

Σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων απαντούν ότι ανέβαλαν ή ακύρωσαν ραντεβού (περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους) εξαιτίας τους κόστους ενώ το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την συστηματική παρακολούθηση/φροντίδα που έχει λάβει σε βάθος χρόνου. 

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ θεωρούν ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη πρέπει να συμπεριλαμβάνει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας Υγείας και να ενσωματώνει την αντίληψη της Υγείας ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η πολιτεία έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει, να προασπίσει και να προάγει με κατάλληλα μέτρα το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην υγεία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, τα σωματεία επαγγελματιών υγείας, τις ενώσεις και τους συλλόγους ασθενών στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Για την παρουσίαση και ανάλυση των βασικών ευρημάτων δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://mdmgreece.gr/apotelesmata-erevnas-prosvasimotitas-stin-igia-ke-sto-farmako/

Η έρευνα εντάσσεται σε δράση του έργου «Ανοίγοντας την πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους», και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου και εταίρους την GIVMED και το The Press Project.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.»

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 16 συνολικά τμήματα (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Τουρκία). Ταυτόχρονα ωστόσο παραμένουν μία γνήσια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια συνεχούς δράσης το 2020, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. 

Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία κ.α.

Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Πηγή: skai.gr