Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τα γυαλιά ηλίου στο σκι

Πολύ μεγαλύτερους κινδύνους ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς γυαλιά το χειμώνα στο χιόνια, απ’ ότι το καλοκαίρι στην παραλία, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η χειρουργός-οφθαλμίατρος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής Κωνσταντίνα Κουφαλά.

«Οι ακτίνες του ήλιου είναι δυόμιση φορές πιο επικίνδυνες στις χιονισμένες πλαγιές απ’ ό,τι είναι στις παραλίες, διότι η αντανάκλαση είναι πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στις παραλίες αντανακλάται περίπου το 15-20% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο φρέσκο χιόνι το ποσοστό φτάνει το 80%. Η ποσότητα του φωτός που δέχονται τα μάτια μας αυξάνεται κατά 4% για κάθε 300 μέτρα υψομέτρου, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν σκιέρ και ορειβάτες».

Από φωτοκερατίτιδα μέχρι νεοπλασίες

Τι κινδύνους όμως ελλοχεύει η έκθεση των ματιών στον ήλιο; Σύμφωνα με την κ. Κουφαλά η πιο συχνή επίπτωση είναι η φωτοκερατίτιδα που έχει πολύ έντονο πόνο, αίσθηση καψίματος, ξένου σώματος στα μάτια, συνεχή δακρύρροια, κοκκινίλα , ελάττωση της όρασης και δυσκολία στο να ανοίξουν τα μάτια. Όπως αναφέρει η γνωστή χειρουργός, η φωτοκερατίτιδα δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά λίγες ώρες μετά την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, και ενίοτε συνοδεύεται με δερματικό έγκαυμα στο πρόσωπο. Δεν προκαλείται μόνιμη τύφλωση, συνήθως η μείωση της όρασης είναι παροδική, και επανέρχεται μετά από μία δύο ημέρες. «Τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν πρέπει κανείς να παραμένει σε εξωτερικό χώρο, γιατί έτσι επιδεινώνεται το πρόβλημα. Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου, ενώ ιδιαιτέρως βοηθητική είναι η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων που πρέπει να παίρνουν πάντα μαζί τους οι σκιέρ, καθώς και οι κρύες κομπρέσες που μειώνουν τη φλεγμονή. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται παυσίπονο και εννοείται αν είναι εφικτό επίσκεψη στον οφαλμίατρο».

Η συχνή έκθεση των ματιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης τους. Εκτός από το σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία, εμφάνιση περισσοτέρων ρυτίδων γύρω από τα μάτια, αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αλλά και εμφάνιση προνεοπλασματικών αλλοιώσεων, όπως είναι η ακτινική κεράτωση, μπορεί να επισυμβούν σύμφωνα με την κα Κουφαλά, κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά ακόμα και μελάνωμα που είναι μεν το πιο σπάνιο, παράλληλα δε και το πιο σοβαρό.

Πώς επιλέγουμε γυαλιά

Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν στο 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται ότι προσφέρεται 100% προστασία από UVA και UVB, για αυτό ποτέ δεν πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά από πλανόδιους, τονίζει η χειρουργός.

«Όσον αφορά τα χειμερινά σπορ υπάρχουν γυαλιά που έχουν και πλαϊνή προστασία, ενώ τα υπερμεγέθη είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερα, καθώς προφυλάσσουν τα μάτια σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ακόμα και το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο και για τα χειμερινά σπορ προτιμούμε πάντα κίτρινο φακό. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια με την επέμβαση του καταρράκτη χρησιμοποιούνται ενδοφακοί, οι οποίοι διαθέτουν ειδικά φίλτρα για την υπεριώδη ακτινοβολία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ