Γαλλία: 9χρονο παιδί νεκρό από τη σπάνια νόσο που συνδέεται με κορωνοϊό

Ένα παιδί 9 ετών, που εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με της νόσου Kawasaki τα οποία έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που προσβάλλονται από τον κορονοϊό, πέθανε σήμερα στη Γαλλία, ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται στη χώρα από τη φλεγμονώδη αυτή πάθηση, έγινε γνωστό σήμερα από τον γιατρό του.

Το παιδί πέθανε από “μυοκαρδίτιδα”, μια φλεγμονή στην καρδιά, ενώ τα μικροβιολογικά τεστ που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι “είχε έρθει σε επαφή” με τον κορονοϊό, αλλά δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα της covid-19, διευκρίνισε ο καθηγητής Φαμπρίς Μισέλ, επικεφαλής του τομέα παιδιατρικής ανάνηψης του πανεπιστημίου La Timone στη Μασσαλία, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδα La Provence.

Το παιδί, που έμενε στη Μασσαλία, ένιωσε “μεγάλη αδιαθεσία και υπέστη ανακοπή καρδιάς” όσο βρισκόταν στο σπίτι του. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου παρέμεινε “επί επτά ημέρες” και πέθανε το Σάββατο, διευκρίνισε ο γιατρός.

Στην εβδομαδιαία ανακοίνωσή της, που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη, η γαλλική υπηρεσία αρμόδια για τη δημόσια υγεία αναφερόταν στον θάνατο “ενός αγοριού 9 ετών, που παρουσίαζε νευροαναπτυξιακή συννοσηρότητα” εξαιτίας μιας φλεγμονώδους νόσου που επηρέασε την καρδιά του και η οποία χωρίς αμφιβολία συνδέεται με την covid-19.

Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες πολλές χώρες ανέφεραν περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν μια φλεγμονώδη πάθηση, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της νόσου Kawasaki, και η οποία φαίνεται να συνδέεται με την covid-19.

Και άλλοι θάνατοι παιδιών έχουν αναφερθεί μετά την εμφάνιση αντίστοιχων συμπτωμάτων: στη Βρετανία ένας 14χρονος έφηβος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό αλλά δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και ένα παιδί 5 ετών στη Νέα Υόρκη.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά είναι υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα και προβλήματα στην πέψη, δερματικά εξανθήματα, επιπεφυκίτιδα, κόκκινη γλώσσα που πρήζεται και έχει όψη φράουλας.

Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με της νόσου Kawasaki, η οποία παρουσιάζεται στα παιδιά και προκαλεί οίδημα στις αρτηρίες.

Ωστόσο υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους: οι φλεγμονές και τα καρδιακά προβλήματα είναι “πολύ πιο σοβαρά” στις περιπτώσεις που συνδέονται με την covid-19 σε σχέση με αυτά που εμφανίζονται στη νόσο Kawasaki, ανέφερε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

Εξάλλου ο Μισέλ τόνισε ότι η πάθηση εμφανίζεται “σε πολύ λίγα παιδιά, με έναν μόνο καταγεγραμμένο θάνατο, και δεν θα πρέπει να προκαλέσει υπερβολική ανησυχία”. Διευκρίνισε επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό όταν το παιδί εμφανίζει υψηλό πυρετό για περισσότερες από δύο ημέρες καθώς και άλλα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ