Εντός Δεκεμβρίου η αξιολόγηση των εμβολίων COVID από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει μέσα στο Δεκέμβριο τη χορήγηση άδειας χρήσης στην ΕΕ των εμβολίων των εταιρειών Pfizer και Moderna κατά του κορωνοϊού, αναφέρουν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται εμπιστευτικά έγγραφα που έχει δει, ενώ σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Οργανισμού σημειώνει ότι ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση, η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Ο Οργανισμός είπε ότι θα ενημερώσει όταν λάβει τις αιτήσεις για έγκριση των εμβολίων και ότι θα παρουσιάσει ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για τη μετέπειτα διαδικασία.

Έγκριση των εμβολίων εντός του Δεκεμβρίου θα άνοιγε το δρόμο για χορήγησή τους σε πολίτες σε κράτη-μέλη της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους, σημειώνουν οι FT.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τελεί υπό πίεση να επισπεύσει τη διαδικασία λόγω του ότι οι αντίστοιχοι οργανισμοί σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ πιθανότατα θα δώσουν το πράσινο φως για χρήση των σκευασμάτων νωρίτερα.

Πάντως ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του έχει τόνισε πως δεν έχει δεχθεί πολιτικές πιέσεις.

«Η σύσταση (περί χρήσης του εμβολίου) θα βασιστεί στη δύναμη των επιστημονικών αποδείξεων επί της ασφάλειας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου και σε τίποτα άλλο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή: skai.gr