Κλείσιμο

Ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναΐού ζητά το ΚΙΝΑΛ

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Διεξοδική ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας για τη θωράκιση της χώρας από πιθανά κρούσματα κοροναϊού, ζητά το Κίνημα Αλλαγής από τον Βασίλη Κικίλια, με ερώτηση που κατέθεσαν οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Ανδρέας Πουλάς, επισημαίνοντας την ανάγκη καμπάνιας πληροφόρησης και αυξημένων ελέγχων.

Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν την παγκόσμια ανησυχία που προκαλεί η εξάπλωση του εν λόγω ιού μετά τις ανθρώπινες απώλειες και τους εκατοντάδες ασθενείς σε Κίνα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ, τονίζοντας παράλληλα την επαγρύπνηση στην οποία καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θορυβημένος από τη γρήγορη επέκταση του ιού και τις ομοιότητές του με τον SARS που είχε εξαπλωθεί το από την Κίνα το 2002 και είχε στοιχίσει τη ζωή συνολικά 774 ανθρώπων.  

Οι ίδιοι ζητούν από τον Υπουργό Υγείας την άμεση λήψη πρωτοβουλιών σωστής πληροφόρησης του ελληνικού κοινού αναφορικά με τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αυξημένων ελέγχων στις πύλες εισόδου της Ελλάδας (λιμάνια, αεροδρόμια) και τα νοσοκομεία.

Αναφερόμενοι στα μέτρα αντιμετώπισης στο σενάριο που ο ιός «χτυπήσει» την πόρτα της χώρας μας, οι κ.κ. Κεγκέρογλου και Πουλάς ερωτούν τον Βασίλη Κικίλια κατά πόσο έχουν προβλεφθεί μέτρα προφύλαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού , δεδομένης της ευκολίας μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατά πόσο σκοπεύει να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη λήψη μέτρων προστασίας για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, αλλά και τι μέτρα προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)  για την ενημέρωση των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Χώρας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ.Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού (2019-nCoV), ο οποίος μέχρι σήμερα μετράει 9 ανθρώπινες απώλειες στην Κίνα και τουλάχιστον 440 ασθενείς  στην Ταϊβάν, την Ταιλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο,  με αποτέλεσμα στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό να συγκαταλέγονται και μέλη του ιατρικού προσωπικού νοσοκομείων , στα οποία περιθάλπονται ασθενείς που είχαν ήδη μολυνθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θορυβημένος από την γρήγορη επέκταση του ιού, αλλά και τις ομοιότητές του με την ασθένεια του Σοβαρού Οξέος Συνδρόμου του Αναπνευστικού (SARS) που είχε επίσης εξαπλωθεί από την Κίνα και από το 2002 έως το 2003 είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους,  εφιστά την προσοχή και συστήνει επαγρύπνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα εάν παρίσταται ανάγκη να κηρύξει «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». Ήδη χώρες όπως η Ρωσία και η Αυστραλία προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια και έχουν ενημερώσει τα κοινοβούλια τους για το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων.

Είναι προφανές ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι αναγκαίο να ληφθεί πρωτοβουλία για την σωστή πληροφόρηση του κοινού, ώστε να ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του ιού, χωρίς να προκληθεί πανικός. Επιπλέον λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας της χώρας μας, ακόμα και από επισκέπτες προερχόμενους από την Ασία, προκύπτει η αναγκαιότητα λήψης μέτρων στις πύλες εισόδου στην Χώρα μας (λιμάνια, αεροδρόμια), αλλά  και στα νοσοκομεία της Χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1-Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού στα νοσοκομεία της Χώρας; Έχουν προβλεφθεί μέτρα προφύλαξης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού , δεδομένης της ευκολίας μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο ;

2-Σκοπεύετε να λάβετε πρωτοβουλία ενημέρωσης του κοινού για την λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης προς αποφυγή εξάπλωσης του ιού;

3- Ποια μέτρα έχει  προτείνει ο ΕΟΔΥ για την ενημέρωση των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Βασίλης Κεγκέρογλου