Εμβόλιο - Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70 έως 74

Ανοιξε σήμερα, Παρασκευή 26 Μαρτίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19 που αφορά την ηλικιακή ομάδα 70 - 74. Θα ακολουθήσει -στις αρχές Απριλίου-  η ηλιακή ομάδα 65 - 69. 

 Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr η υποβολή αίτησης για την ένταξη πολιτών που πιστεύουν ότι ανήκουν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Αυτό αφορά κυρίως πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδείγματος χάρη αν ένα άτομο που έχει νόσημα το οποίο είναι στην ομάδα Α, αλλά πραγματοποίησε τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή εκτός του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- παραδείγματος χάρη στο εξωτερικό ή με ιδιωτικές καταβολές- τότε θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση για τον συγκεκριμένο ασθενή, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην ομάδα Α.

Επίσης, για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση έτσι ώστε να εξετάζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως και 64 ετών, άνω των 75 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.537.104 εμβολιασμοί.

Χρονοδιάγραμμα παραδόσεων εμβολίων

Για τον Απρίλιο αναμένουμε από την Pfizer περισσότερες από 1.100.000 δόσεις, από την AstraZeneca 450.000 δόσεις και από την Moderna 100.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson&Johnson έδωσε ένα ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων για το επόμενο τρίμηνο. Θα  παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου την ένταξη άλλων 272 εμβολιαστικών κέντρων, ανεβάζοντας έτσι από την 1η του μήνα τον αριθμό των ενεργών εμβολιαστικών κέντρων σε 1.073.  Από  1η Απριλίου ενεργοποιούνται και  άλλοι δύο mega εμβολιαστικοί σταθμοί , στο Ελληνικό στο Στάδιο της Ξιφασκίας και στο Κλειστό του Περιστερίου.

Η διαδικασία για το ραντεβού

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό με τρεις τρόπους.

– Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr

– Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

– Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας, αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Την ημέρα του ραντεβού οι πολίτες οφείλουν

– Να φέρουν την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

– Να γνωρίζουν τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση των ραντεβού τους.

– Επιπλέον, να φέρουν τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Πηγή: skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ