Κλείσιμο

EMA-Εμβόλια: Nωρίς να αποφασισθεί αν θα χρειαστεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Σε νέες συστάσεις για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τα οποία βασίζονται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα, προέβη την Παρασκευή η Επιτροπή ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Oργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). 

Τόσο για την περίπτωση του εμβολίου της J&J (Janssen) όσο και για το εμβόλιο της AstraΖeneca (Vaxzevria), ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου διαφυγής τριχοειδών αγγείων (CLS).  

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα CLS σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, σε σύνολο άνω των 18 εκατ. δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως έως τις 21 Ιουνίου. 

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης και για το σύνδρομο Guillain-Barre. 

To σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών αγγείων είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από οξείες και σοβαρές επαναλαμβανόμενες αυτοάνοσες επιθέσεις. Αυτές σχετίζονται με χαμηλή πίεση αίματος σαν αποτέλεσμα της διαρροής υγρού από μικρότερα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε ΜΕΘ. 

Η Επιτροπή Ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνιστά την προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας στις εν δυνάμει παρενέργειες των εμβολίων τεχνολογίας mRNA κατά της Covid-19 Pfizer και Moderna. 

Πηγή: EMA