ΕΜΑ: Εφικτή μια έγκριση ΕΕ για το εμβόλιο AstraZeneca/Οξφόρδης στα τέλη Ιανουαρίου

Εφικτή θεωρεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η βρετανική AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, μετά και τη λήψη πρόσθετων δεδομένων που είχε ζητήσει ο EMA από την εταιρεία.

Όπως σημειώνεται σε tweet του επίσημου λογαριασμού του οργανισμού, "αφότου έλαβε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία, ο EMA αναμένει ότι η AstraZeneca θα υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας ειδικής κατηγορίας για διάθεση του εμβολίου της στην αγορά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πιθανή ετυμηγορία - τέλη Ιανουαρίου, με τα δεδομένα που θα χορηγηθούν και την πρόοδο αξιολόγησης".

Ο ΕΜΑ επίσης συνιστά την χρησιμοποίηση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19.  Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν πέντε από έξι δόσεις ανά φιαλίδιο, πράγμα που σημαίνει αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού. "Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.   

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό στις 21 Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε την αρχική παραγγελία των 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
 

Πηγή: skai.gr