Είναι οι γυναίκες το “ισχυρό φύλο” στον κορωνοϊό; Ο Σ. Τσιόδρας απαντά

Απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι γυναίκες είναι τελικά το “ισχυρό φύλο” όσον αφορά τον κορωνοϊό επιχείρησε να δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Σημειώνεται ότι οι νεκροί από τη νόσο στη χώρα μας ανέρχονται σε 22, με μέση ηλικία τα 75 έτη. Πρόκειται για 18 άνδρες και τέσσερις γυναίκες.

"Φαίνεται ότι οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό από τις γυναίκες, δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό" δήλωσε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας για το αν τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. 

Ο λοιμοξιωλόγος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι υπάρχουν δεδομένα από τον SARS και τον MERS που το επιβεβαιώνουν. "Ίσως έχει να κάνει με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, τα οποία είναι συνήθειες που εντοπίζονται συχνότερα στους άνδρες... Φαίνεται ότι έχουν κάποιο ρόλο τα οιστρογόνα του γυναικείου φύλου και φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα” τόνισε. “Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας. Παρόλα αυτά και οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν” επισήμανε ο λοιμοξιωλόγος.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες, ο κ Τσιόδρας προειδοποίησε εκ νέου ότι “ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία, μπορεί να υπάρχουν κρούσματα και σε νέους ανθρώπους”. Συμβούλευσε όσους είναι ασθενείς με ήπια συμπτώματα και σε μικρότερη ηλικία να παρακολουθούν καθημερινά την υγεία τους και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, να μένουν σε δωμάτιο μόνοι τους εάν αυτό είναι δυνατόν, και να το αερίζουν επαρκώς και να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους μέσα στο σπίτι, προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας που πιθανόν να είναι και πιο ευάλωτα.

Πηγή: skai.gr