Δραματική έκκληση Κικίλια: Το ΕΣΥ ακόμα αντέχει, στο χέρι μας να αντέξει περισσότερο

Δραματική έκκληση προς τους πολίτες απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ο υπουργός ζήτησε κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό. «To EΣΥ ακόμα αντέχει. Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει» σημείωσε. «Είμαστε στο εμείς, όχι στο εγώ» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τον Μακρυγιάννη. 

Ο κ. Κικίλας αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με COVID 19, στα νοσοκομεία που έχουν ορισθεί για την αντιμετώπιση της επιδημία σε ολόκληρη την χώρα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Έχουν ήδη εγκριθεί 2.145 προσλήψεις εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ καθημερινά εγκρίνονται νέες προσλήψεις, και θα γίνουν όσες χρειαστούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ όπως έχει διαβεβαιώσει και ο πρωθυπουργός.

«Ήδη από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς... Προχωρήσαμε στη σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ και μετατρέψαμε κλίνες ΜΑΘ σε ΜΕΘ. Οργανώθηκε ένα δίκτυο αναφορών για τον κορωνοϊό» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε, «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορωνοϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 21.58 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. 

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τον ΠΟΥ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έδωσε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο την Κίνα που απέστειλε υλικό όσο και τους υπόλοιπους δωρητές. Υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας διεθνώς όσον αφορά το αναλώσιμο υλικό. Έχει ναυλωθεί cargo jet και αεροσκάφη για την μεταφορά του υλικού. 

Κάλεσε τέλος τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

"Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση" υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.

 

 

Πηγή: skai.gr