Δερμιτζάκης σε ΣΚΑΪ: Γιατί η Ελλάδα χειρότερη μεταξύ 10 χωρών – Σουρβίνος: Εμείς δεν έχουμε εξάρσεις

Για την ανάρτησή του στο Facebook σύμφωνα με την οποία  Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στην αναλογία θανάτων-κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης 

«Αυτό που προσπάθησα να υπολογίσω είναι με βάση τα κρούσματα που έχουμε πόσους θανάτους έχουμε, αυτό είναι μια καλή ένδειξη για να μπορέσουμε να δούμε εάν το ποσοστό των ανθρώπων που καταλήγουν, με βάσεις τις εκτιμήσεις, είναι παρόμοιο με των άλλων χωρών (στην περίοδο 1η Αυγούστου με 27 Σεπτεμβρίου). Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός θανάτων για τα κρούσματα που ταυτοποιούμε. Τα κρούσματα που ταυτοποιούμε δεν είναι όλα τα κρούσματα, σε καμία χωρά δεν γίνεται αυτό, αλλά εάν οι χώρες έχουν παρόμοιο δυνατότητα, ευαισθησία, να βρουν τα κρούσματα τότε η σχέση των δυο πρέπει να είναι ιδία. Η Ελλάδα στις 10 χώρες που έχω βάλει (Ιταλία, Βρετανία, Ελβετία κλπ), οι οποίες δεν τα πήγαν καθόλου καλά στην α’ φάση είναι στη χειρότερη θέση» σημείωσε ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας. 

Ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε το γεγονός δηλώνοντας ότι ο τρόπος που κάνουμε τεστ στη χώρα μας μας κάνει πιο «τυφλούς» στην Ελλάδα να βλέπουμε τα κρούσματα στην κοινότητα απ’ ό,τι στις άλλες χώρες. «Δεν έχουμε αντίστοιχη εικόνα με των άλλων χωρών. Αν δούμε 300 κρούσματα στην Ελβετία και 300 στην Ελβετία η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη με αυτά τα 300 γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα από την Ελβετία. Λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει άλλη στρατηγική και στα σύνορα αλλά και σε δομές νομίζω ότι στην κοινότητα πιάνουμε λίγα κρούσματα. Ξέρω προσωπικά 2 -3 παράδειγμα με ανθρώπους χωρίς συμπτώματα στους οποίους ο ΕΟΔΥ είπε να μην κάνουν τεστ δεν ενδείκνυται, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε άλλες χώρες». 

«Προβλέψιμα ανησυχητική κατάσταση»

Aπο πλευράς του, ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, υπογράμμισε για το τέστινγκ ότι η στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ έχει επεκταθεί σε πολύ μεγαλύτερες κλίμακες. 

«Αν συγκρίνουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία μεταξύ αναπτυγμένων χωρών δεν έχουμε φθάσει ακόμα σε εκθετικές αυξήσεις και εξάρσεις κάτι που δεν συμβαίνει σε μεγάλες χώρες όπως η Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία που διανύουν το 2ο κύμα πολύ πιο αυξημένο με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εισαγάγει το γρήγορο τεστ αντιγόνου. Έχει δοκιμαστεί ήδη από τον ΕΟΔΥ σε μεγάλες δομές όπως η δομή στη Μυτιλήνης με μεγάλη επιτυχία και εισάγεται και στην κοινότητα με δράσεις σε πλατείες της πρωτεύουσας, είναι δείκτες που θα μάς δείξουν τον επιπολασμό τη συχνότητα και θα έχει άμεση χρήση για την απομόνωση τέτοιων περιστατικών». 

«Η χώρα μας έκανε ένα τεράστιο άνοιγμα με κοινωνικές επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά είχαμε και το μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού. Μεγάλος αριθμός τεστ εφαρμόστηκε στις πύλες εισόδου ήταν κρίσιμο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Στην Κρήτη καθημερινά διενεργούνται 1.200 τεστ και στα δυο αεροδρόμια. Βρισκόμαστε σε στάδιο που έχει ανοίξει πλήρως η οικονομία, είχαμε πλήρη δραστηριοποίηση και ήταν σχετικά αναμενόμενο να υπάρχει έξαρση» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, «τα επιδημιολογικά δεδομένα επικεντρώνονται στην Αττική, και ειδικά στο κέντρο, και εκεί είναι το ανησυχητικότερο. Είναι, είπε, «προβλέψιμα ανησυχητική κατάσταση, δεν έχουμε εκθετική αύξηση στην Αθήνα, όμως η σταθερή ανεύρεση κρουσμάτων θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, έχουμε την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, έχουμε τις εποχικές λοιμώξεις που θα περιπλέξουν το τοπίο λόγω κοινών συμπτωμάτων. Είναι ένα πολύ δυνατό τεστ για το ΕΣΥ».

Πηγή: skai.gr