Κλείσιμο

Δειγματοληπτικά τεστ επιβεβαιώνουν τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αγγλία

Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα τα «πραγματικά» κρούσματα του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με την τακτική στοχευμένη δειγματοληπτική έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής (ONS), που διεξάγει δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ.

Στο διάστημα 25 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι υπήρχαν 17.200 καινούρια κρούσματα την ημέρα στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας.

Η δειγματοληπτική έρευνα για την προηγούμενη εβδομάδα, έως τις 24 Σεπτεμβρίου, είχε δείξει ότι υπήρχαν 8.400 κρούσματα την ημέρα.

Σημειώνεται ότι ενώ χθες ανακοινώθηκαν επισήμως 17.540 νέα κρούσματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, την 1η Οκτωβρίου ο απολογισμός για όλη τη χώρα ήταν λίγο κάτω από τις 7.000.

Το ONS σημείωσε ότι υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ρυθμός ο οποίος βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο σημείο από τότε που άρχισαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, δηλαδή το Μάιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 17-24 και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 7 με 11 ετών.

Επιβεβαιώνεται, εξάλλου, ότι πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη ΒΑ και στη ΒΔ Αγγλία, περιοχές για τις οποίες θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξαίρεση από το σχετικά χαμηλό ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στη νότια Αγγλία αποτελεί το Λονδίνο.

Στην Ουαλία, η οποία επίσης καλύπτεται από την έρευνα του ONS, υπολογίζεται ότι στο ίδιο διάστημα υπήρχαν 6.100 νέα κρούσματα, σε μικρότερη αύξηση σε σχέση με την Αγγλία.