Απόφαση ζωής: Πρώιμη διάθεση του φαρμάκου Trikafta για ασθενείς με κυστική ίνωση

Απόφαση ζωής: Πρώιμη διάθεση του φαρμάκου Trikafta για ασθενείς με κυστική ίνωση

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με κυστική ίνωση σημειώθηκε την Πέμπτη. Ξεκινά στη χώρα μας η πρώιμη διάθεση του καινοτόμου φαρμακευτικού σκευάσματος Trikafta που μπορεί να τους κρατήσει στη ζωή. 

Συγκεκριμένα, το φάρμακο βελτιώνει θεαματικά την κατάσταση της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση, σε μόλις 15 μέρες, διαφορετικά χρειάζεται συνήθως μεταμόσχευση πνεύμονα με μικρό προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, η συγκεκριμένη θεραπεία άφορα μεγάλο ποσοστό αυτόν των ασθενών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι έχουν ηλικία 12 ετών και άνω, είναι ομόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del ή είναι ετερόζυγοι για τη μετάλλαξη F508del και έχουν μια από τις μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR.

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το φθινόπωρο καλέσαμε δημόσια τη φαρμακευτική εταιρεία, να προσέλθει να διαπραγματευτεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να δώσει πρώιμη πρόσβαση σε ασθενείς με κυστική ίνωση.

"Σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος πρώιμης πρόσβασης για ασθενείς με κυστική ίνωση, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια. Θα ήθελα να σημειώσω πως το πρόγραμμα αυτό παρέχεται δωρεάν και ευχαριστώ για αυτό την εταιρεία και τον Πρόεδρο του ΕΟΦ.

"Ταυτόχρονα, προχωράμε στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για ασθενείς με κυστική ίνωση.

"Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα, αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα».

Πηγή: skai.gr