Άγκυρα: Εφηύραμε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε 2 ώρες – Θα εξάγουμε στην Κιργιζία!

Τουρκικά τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού Covid-19 σε... δύο ώρες -μάξιμουμ- ανακοίνωσε την Παρασκευή η Άγκυρα! «Η Τουρκία θα εξάγει τις επόμενες μέρες στο Ουζμπεκιστάν και την Κιργιζία τα εγχώρια παραγόμενα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, τα οποία μπορούν να έχουν αποτελέσματα σε περίπου δύο ώρες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Μιλώντας στην Άγκυρα ο Κοτζά υποστήριξε δε ότι το τουρκικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού έχει ποσοστό ακρίβειας 99,6%. Σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα το τεστ παράχθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και μπορεί να έχει αποτελέσματα σε 90 έως 120 λεπτά!

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν ζήτησαν περίπου 10.000 τεστ το καθένα και η Τουρκία θα ξεκινήσει να τα εξάγει τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Υγείας. "Θα το εξάγουμε σύμφωνα με τη ζήτηση που έχουμε" είπε.

Η Άγκυρα έχει πει ότι δεν υπάρχουν γνωστά κρούσματα του ιού στη χώρα και οι αρχές χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια καθώς και άλλα προστατευτικά μέτρα. Οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες διέκοψαν πτήσεις προς την Κίνα, αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε συναγερμό για την επιδημία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Τουρκία εκκένωσε 42 Τούρκους υπηκόους από το Γουχάν της Κίνας, το επίκεντρο της εκδήλωσης της επιδημίας, και τους κράτησε σε καραντίνα για 14 ημέρες ενώ οι αρχές διεξήγαν δοκιμές.

Σημειώνεται ότι η γαλλοβρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novacyt ανακοίνωσε προ ημερών ότι ανέπτυξε ένα τεστ εξπρές που επιτρέπει επίσης την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού σε λιγότερες από δύο ώρες. Το τεστ ήταν μέχρι τώρα το πιο γρήγορο από κάθε άλλο ανταγωνιστικό, τα οποία χρειάζονται από έξι ώρες έως μια μέρα.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν περισσότερα από 5.000 νέα κρούσματα νωρίτερα την Παρασκευή.

Πηγή: skai.gr