Ζωή μέσα στα απόβλητα

Μπορεί αλήθεια σε ένα μολυσμένο περιβάλλον να αναπτυχθεί οποιαδήποτε μορφή ζωής; Επιστήμονες των ΗΠΑ, απαντούν καταφατικά. Μια ματιά άλλωστε στη λίμνη «Calumet» νοτιοανατολικά του Σικάγου, το επιβεβαιώνει.
Πιο συγκεκριμένα σε μία χωματερή της λίμνης όπου χύνονται μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων και όπου το νερό φθάνει στα 12.8 ph, εντοπίστηκαν μεγάλες αποικίες μικρόβιων. Γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα μικρόβια ανήκουν στην οικογένεια των Clostridium και Bacillus, είδη που το επιστημονικό μικροσκόπιο, εντοπίζει μονάχα σε καθαρότερα νερά και περιοχές όπως την Καλιφόρνια και την Αφρική!
Ο λόγος που τα μικρόβια κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε μία διαδικασία προσαρμοστικότητας ή ακόμη στο γεγονός μιας απρόσμενης μετανάστευσης.
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μικρόβια «θρέφονται», τη στιγμή που η μολυσμένη λίμνη, δεν επιτρέπει την παραμικρή ανάπτυξη βλάστησης.
Μετά από αυτή την ανακάλυψη οι ερευνητές, πρόσθεσαν ένα μεγάλο κομμάτι στο παζλ της ζωής, καθώς θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο, πως η τελευταία μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από τις πιο αφιλόξενες συνθήκες.
Αυτόματα λοιπόν αυξάνονται οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής, σε πλανήτες που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ακατοίκητοι, στοιχείο που ως γνωστόν δεν σταμάτησε ποτέ να προκαλεί τις πιο ενδιαφέρουσες ίντριγκες.
Πηγή: skai.gr