Ζήτημα...κληρονομιάς

Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν εδώ και δεκαέξι χρόνια την διαμάχη τους για συγκρότημα αρχαίων μοναστηριών.

Το βουνό Γκαρέχα, η περιοχή στην οποία βρίσκονται το μοναστηριακό συγκρότημα Νταβίντ Γκαρέχα θεωρείται και από τις δύο χώρες μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η συνοριακή γραμμή περνά από αυτή την περιοχή στην οποία είναι χτισμένα τα ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια όπου ακόμα ζουν Γεωργιανοί μοναχοί.
Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ότι η περιοχή αποτελεί σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Οι Αζέροι ισχυρίζονται ότι το μέρος αποτελούσε τμήμα ενός αρχαίου πολιτισμού της περιοχής, το οποίο καλύπτει σήμερα έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Από την άλλη, οι Γεωργιανοί λένε ότι οι νωπογραφίες των μοναστηριών -οι οποίες έχουν ηλικία αρκετών αιώνων- απεικονίζουν βασιλιάδες και βασίλισσες της Γεωργίας.

Επειδή τμήμα του μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκεται εντός των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία στο παρελθόν έχει προσφέρει γη σε αντάλλαγμα -σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των συνόρων- προκειμένου να αποσπάσει ολόκληρο το συγκρότημα.

Βασικό λόγο για την προσφορά αυτή αποτελεί η σπουδαιότητα των μοναστηριών για την πολιτιστική παράδοση της χώρας.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει απορρίψει όλες τις σχετικές προτάσεις, στις σχετικές συνομιλίες, οι οποίες αποτελούν από το 1991 βασικό θέμα των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. \"\"Σημαντικότερη αιτία της άρνησης αυτής φαίνεται να είναι η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής.

Αν και έχουν περάσει δεκαέξι χρόνια από την ανεξαρτητοποίησή τους από την Σοβιετική Ένωση, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν καταφέρει να διευθετήσουν οριστικά τα μεταξύ τους σύνορα.

Το ένα τρίτο των συνόρων παραμένει ασαφές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άσχημο σημείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Γεωργία η υπόθεση, η Τυφλίδα αποφεύγει οποιαδήποτε επίσημη αναφορά στο θέμα, φοβούμενη ίσως και την ενεργειακή εξάρτηση στην οποία βρίσκεται από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Τόσο η Γεωργία όσο και το Αζερμπαϊτζάν λένε ότι σκοπεύουν να λύσουν το πρόβλημα φιλικά.

Καμία από τις δύο χώρες όμως δεν φαίνεται έτοιμη να πάψει να διεκδικεί αυτό το ιστορικό κομμάτι γης σε μια υπόθεση που συνεχίζεται εδώ και 16 χρόνια...
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Άρης Καπαράκης)