Ζητά στήριξη για Ιράκ

Με τις προσπάθειες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ειρήνευση στο Ιράκ πρέπει να συνταχθεί πλήρως η Ευρώπη τόνισε την Παρασκευή ο γάλλος υπουργός εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφύγει κάθε προσπάθεια να τιμωρήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πολιτική που ακολούθησαν στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα και ειδικά η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει την πρόσφατη απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κουσνέρ μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε απόφαση που υποστήριξαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η οποία δίνει ευρύτερο ρόλο στην τετραετή Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ.

Ο ίδιος ο Κουσνέρ επισκέφθηκε τη Βαγδάτη μετά την απόφαση. Ελπίζω και άλλοι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να κάνουν το ίδιο, σημείωσε.

Ο γάλλος υπουργός είπε ακόμη πως οι διαφωνίες σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, στον οποίο είναι αντίθετες πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρέπει να παραμεριστούν προς όφελος της σταθεροποίησης της κατάστασης.

Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να τιμωρηθούν για ό,τι έκαναν. Ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των δυνάμεων είναι δυνατόν να συμφωνηθεί ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιρακινούς, πρόσθεσε.

Πρέπει να δούμε, μαζί τους και με την αμερικανική κυβέρνηση πως θα βγούμε από την κρίση. Προφανώς η κρίση αυτή δεν αφορά μόνο τους Ιρακινούς, αλλά όλη την περιοχή και το Ιράν παίζει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο, κατέληξε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή: skai.gr