Κλείσιμο

Ζελένσκι: Πιθανή η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία

 "Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα", ανέφερε σε διάγγελμά του αργά το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει εάν έχει γίνει μέχρι στιγμής χρήση αυτών.  

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να επιβάλλει ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα που θα αποτρέψουν ακόμη και τη συζήτηση για χρήση χημικών όπλων. "Είναι καιρός να φτιάξουμε το πακέτο κυρώσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ακούμε ούτε λόγια για όπλα μαζικής καταστροφής από τη ρωσική πλευρά", ανέφερε. Χαρακτήρισε μάλιστα απαραίτητο, ένα εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι "κάθε νέο πακέτο κυρώσεων που δεν επηρεάζει το πετρέλαιο θα γίνει δεκτό στη Μόσχα με χαμόγελο".

Αναφερόμενος στη Μαριούπολη, τόνισε ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να την απελευθερώσει.
"Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε", ανέφερε, και πρόσθεσε: "Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω".

Νωρίτερα εχθές, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε νέο δραματικό μήνυμα για βοήθεια σε όπλα. Τόνισε οτι την  Ουκρανία περιμένει μία από τις πιο δύσκολες μάχε, προσθέτοντας ότι το εάν θα σταθεί όρθια ή όχι εξαρτάται και από τη βοήθεια που θα λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ