Θανάσης Γκαβός Λονδίνο

Υποχρέωση εμφάνισης αρνητικού διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό που θα έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν από την αναχώρηση θα έχουν σύντομα όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από το εξωτερικό προς την Αγγλία.

Το μέτρο προανήγγειλε ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε με στόχο να περιοριστεί η διασπορά των νέων στελεχών του κορωνοϊού, με ιδιαίτερη ανησυχία να επικρατεί για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος του μέτρου, αλλά πιστεύεται πως στην Αγγλία θα είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τις αφίξεις στη Σκωτία «το συντομότερο δυνατό», ενώ συζητήσεις γίνονται και με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι επιβάτες θα πρέπει να δείχνουν το αποδεικτικό του αρνητικού τεστ στο αεροδρόμιο, λιμάνι ή σιδηροδρομικό σταθμό αναχώρησης ή στα σύνορα εφόσον ταξιδεύουν οδικώς, ειδάλλως θα αντιμετωπίζουν την προοπτική απαγόρευσης ταξιδιού προς τη Βρετανία.

Από την υποχρέωση θα εξαιρούνται οι οδηγοί φορτηγών, τα παιδιά κάτω των 11 ετών και όσοι ταξιδεύουν από χώρες όπου δεν υπάρχουν υποδομές για εύκολη διενέργεια τεστ. Θα εξαιρούνται επίσης οι αφίξεις από την Κοινή Ταξιδιωτική Περιοχή με την Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση θα αποδέχεται τόσο μοριακά τεστ όσο και εγκεκριμένα γρήγορα τεστ πλευρικής ροής.

Ήδη όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες οι οποίες βρίσκονται εκτός λίστας ταξιδιωτικών διαδρόμων της βρετανικής κυβέρνησης έχουν υποχρέωση αυτοαπομόνωσης δέκα ημερών. Κατά την πέμπτη ημέρα μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ - αν αυτό είναι αρνητικό είναι ελεύθεροι να τερματίσουν την καραντίνα.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις