Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Η μετάλλαξη Δέλτα επιβραδύνει την ανάκαμψη

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα σε γερουσιαστές ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση τον επόμενο χρόνο παρά τις αντιξοότητες από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού και κάλεσε και πάλι το Κογκρέσο να αυξήσει άμεσα το ομοσπονδιακό όριο για το χρέος.

Σε ακρόασή της στην επιτροπή τραπεζών της Γερουσίας, η Γέλεν δήλωσε ότι η ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 παραμένει «εύθραυστη αλλά γρήγορη».

«Ενώ η οικονομία μας συνεχίζει να επεκτείνεται και να ανακτά ένα σημαντικό μερίδιο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά το 2020, οι σημαντικές προκλήσεις από το στέλεχος Δέλτα συνεχίζουν να συγκρατούν την ταχύτητα της ανάκαμψης και να παρουσιάζουν σημαντικά εμπόδια για μια ζωηρή οικονομία», δήλωσε η Γέλεν.

«Και πάλι, παραμένω αισιόδοξη για τη μεσοπρόθεσμη τροχιά της οικονομίας μας, και αναμένω ότι θα επιστρέψουμε σε πλήρη απασχόληση την επόμενη χρονιά».

Η Γέλεν επανέλαβε ότι μια στάση πληρωμών που θα μπορούσε να προκαλέσει η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ομοσπονδιακό όριο για το χρέος θα βλάψει την πλήρη εμπιστοσύνη και το κύρος των ΗΠΑ και η χώρα πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοπιστωτική κρίση και οικονομική ύφεση.

Δήλωσε ότι και πάλι ελπίζει ότι το όριο για το χρέος θα μπορέσει να αυξηθεί σε διακομματική βάση. Αργά χθες, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία μπλόκαραν μέτρο που αφορούσε το όριο χρέους και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ