Υπουργός Άμυνας Ισραήλ για Τουρκία - Ιράν: Αρνητές της ειρήνης, υποστηρικτές της επιθετικότητας

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ για Τουρκία - Ιράν: Αρνητές της ειρήνης, υποστηρικτές της επιθετικότητας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς κατηγόρησε την Τουρκία την Κυριακή ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή και εργάζεται ενάντια στις ειρηνευτικές προσπάθειες και ζήτησε τη διεθνή πίεση προκειμένου να  επιφέρει αλλαγή στη συμπεριφορά της εξουσίας του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, το Ισραήλ αποφεύγει γενικά τις δημόσιες κατηγορίες κατά της Τουρκίας, με την οποία διατηρεί εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις παρά την φιλο-παλαιστινιακή στάση της κυβέρνησης της Άγκυρας για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ενημερώνοντας τους Άραβες  δημοσιογράφους του Κόλπου ως συνέχεια της ίδρυσης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς χαρακτήρισε την Τουρκία και το Ιράν ως «αρνητές της προώθησης της ειρήνης και υποστηρικτές της περιφερειακής επιθετικότητας».

Επικαλούμενος τις ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την παρέμβασή της στη Λιβύη και τις επαφές με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, ο Γκάντς είπε: «Όλα αυτά απομακρύνουν τη σταθερότητα».

«Σίγουρα το ζήτημα της Τουρκίας είναι πολύ περίπλοκο, επειδή η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γκαντς σε τηλεδιάσκεψη που έγινε μέσω Zoom, η οποία διοργανώθηκε από το Αραβικό Συμβούλιο Περιφερειακής Ολοκλήρωσης, μια ομάδα που ενθαρρύνει την ισραηλινή-αραβική προσέγγιση.

«Επομένως, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις επιλογές που έχουμε στα χέρια μας και να προσπαθήσουμε να την επηρεάσουμε μέσω διεθνούς πίεσης για να βεβαιωθούμε ότι θα απομακρύνουν τα χέρια τους από την άμεση τρομοκρατία».

Το Ισραήλ, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστήριξε ότι οι συμφωνίες με τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε μια παλαιστινιακή συμφωνία.

«Θέλουμε απλώς να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της ασφάλειάς μας και της ενεργοποίησης της παλαιστινιακής κυριαρχίας», δήλωσε ο Γκαντς.

Πηγή: sigmalive